ΠΟΚΚ: Λύσεις πολιτικές και όχι αστυνομικά μέτρα

29 November 2016

ΠΟΚΚ: Λύσεις πολιτικές και όχι αστυνομικά μέτρα

Story Highlights

  • Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Β. Αποστόλου για το θέμα της ταμειακής μηχανής - Υπόσχεση να μην υπογραφεί ΚΥΑ χωρίς τη συναίνεση ΕΔΟΚ και ΠΟΚΚ

Related Articles

Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου πραγματοποίησε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) χθες 28/11. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης  ήταν η σχεδιαζόμενη απόφαση που επιβάλλει την αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής, όπως αποκάλυψε το meatnews.gr πριν λίγες μέρες.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΚΚ, Σ. Πέρρος και Σ. Κεσίδης αντίστοιχα και ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΔΟΚ, καθηγητής Α. Γεωργούδης, ήταν αποκαλυπτική: οι υπηρεσίες του Υπουργείου είχαν έτοιμο προς υπογραφή σχέδιο ΚΥΑ, παραβλέποντας την Ομοσπονδία, αλλά και την συγκατάθεση της Διεπαγγελματικής. «Οι υπηρεσιακοί νόμιζαν ότι έχουν τελειώσει με τον διάλογο και εμείς καλόπιστα νομίζαμε ότι ο διάλογος συνεχίζεται», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Αποστόλου.

«Το Υπουργείο βιάζεται να κλείσει την ΚΥΑ μέχρι τέλος του χρόνου προκειμένου να παράξει μια βολική λύση που θα ρίχνει συμψηφιστικά τις ευθύνες σε όλους, αποδίδοντας ίδια ευθύνη στο θύμα και στο θύτη». Με αυτά τα λόγια το προεδρείο της ΠΟΚΚ σχολιάζει το κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που βρίσκεται έτοιμο στα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κρεοπώλες.

 

«Θέμα πολιτικό»
Το άμεσο αποτέλεσμα της συνάντησης με τον υπουργό ήταν να δοθεί η υπόσχεση για μια παράταση μέχρι να συνέλθουν τα σώματα της Διεπαγγελματικής. Άλλωστε ποτέ δεν διατυπώθηκε η συναίνεση σε αυτή την απόφαση από την ΕΔΟΚ. Ο ίδιος ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Meat News, κάλεσε την Διεπαγγελματική να διατυπώσει μια πρόταση σχετικά με το θέμα των ελληνοποιήσεων για να την υπογράψει.
«Εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να υπογράψουν την ΚΥΑ, η οποία εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Καν. 1337/2013, δείτε περισσότερα εδώ), αφήνοντας εκτός την ταμειακή μηχανή, η οποία δεν επιβάλλεται από καμιά οδηγία και μέσα στον επόμενο χρόνο να συζητηθεί από την ΕΔΟΚ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μια νέα απόφαση που θα διευθετεί την αλυσίδα του κρέατος εξαρχής», μας δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΠΟΚΚ.

 

Σε αντιδιαστολή με τις αποκαλύψεις
Η συνάντηση στο Υπουργείο ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη από τις πρόσφατες αποκαλύψεις στοιχείων που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου των κρεοπωλών, είναι ικανά να ρίξουν φως στις ελληνοποιήσεις. Μάλιστα στη συνάντηση έγινε επίκληση της εισαγγελικής έρευνας, αλλά και της έρευνας που διενεργεί ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα αυτή την περίοδο σχετικά με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΚΚ ζήτησαν από το Υπουργείο να «μην κλείσει τα μάτια» στα στοιχεία και να μη βιαστεί να ενοχοποιήσει τους κρεοπώλες.
Η πρόταση που κατέθεσε επίσημα η ΠΟΚΚ με γραπτό υπόμνημά της στο Υπουργείο αποδεικνύει τη διάθεση του κλάδου να συζητήσει συνολικά και όχι αποσπασματικά το ζήτημα: «η ΕΔΟΚ και η ΠΟΚΚ αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να ζητήσουν τη σύσταση Ομάδας Εργασίας όλων των εμπλεκομένων (ΕΔΟΚ, ΕΛΓΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΥΠΑΑΤ), στην οποία οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους καθώς και τις προτάσεις τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση με βιώσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του χρόνιου και καθολικού προβλήματος των ελληνοποιήσεων».

(Διαβάστε το πλήρες υπόμνημα της ΠΟΚΚ εδώ)

 

Κρίσιμες συνεδριάσεις
Ήδη έχουν προγραμματιστεί δυο πολύ κρίσιμες συνεδριάσεις:

  • Στις 4 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΚΚ, όπου το ζήτημα της ταμειακής είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα προς συζήτηση.
  • Στις 7 Δεκεμβρίου έχει συγκληθεί η Γενική Συνέλευση της ΕΔΟΚ, όπου οι επιμέρους κλάδοι συμμετέχουν με τετραμελή αντιπροσωπεία. Τη συνέλευση αυτή, αν και δεν είναι στα θέματα της ημερήσιας διάταξής της,  αναμένεται να απασχολήσει και το φλέγον ζήτημα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ευελπιστούν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργείο και σχεδιάζουν νέα παρέμβαση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

29 November 2016
Banner
Banner