ΠΟΚΚ καλεί Τσιρώνη: Οι ελληνοποιήσεις γίνονται πολύ πριν φτάσει το κρέας στον κρεοπώλη

14 September 2017

ΠΟΚΚ καλεί Τσιρώνη: Οι ελληνοποιήσεις γίνονται πολύ πριν φτάσει το κρέας στον κρεοπώλη

Υπόμνημα με θέμα την αναγραφή της προέλευσης του κρέατος υποβάλλει η Ομοσπονδία των Κρεοπωλών προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη. Στο υπόμνημα, το οποίο κοινοποιεί στην ΕΔΟΚ, η ΠΟΚΚ επισημαίνει ότι δεν λειτούργησε ποτέ η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί στο ΥΠΑΑΤ για να συζητήσει το θέμα και να δώσει συνολικές λύσεις, ότι οι ελληνοποιήσεις γίνονται πολύ πριν φτάσει το κρέας στον κρεοπώλη, ενώ τονίζει εμφατικά ότι «Όσο δεν υπάρχει αναγραφή προέλευσης στις ταμπέλες και καταλόγους των καταστημάτων μαζικής εστίασης (ταβέρνες, fast food, burger shops, κλπ.) και οπουδήποτε πωλείται μαγειρεμένο ή ψημένο κρέας, θα υπάρχει πάντα διάπλατα ανοιχτή η πόρτα των ελληνοποιήσεων από τους προμηθευτές των καταστημάτων αυτών, αφού άμοιροι ευθυνών στην όλη κατάσταση δεν είναι ούτε τα σφαγεία, οι έμποροι, οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες κρέατος».

Το υπόμνημα της ΠΟΚΚ, το οποίο υπογράφουν οι Σταύρος Πέρρος και Σάββας Κεσίδης (πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντιστοίχως), έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αναγκαστικά, επανερχόμαστε στο θέμα της εφαρμογής αναγραφής της προέλευσης, με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Αποστόλου στη ΔΕΘ. Δε θα υπήρχε η ανάγκη της παρούσας επιστολής αν είχατε λειτουργήσει σωστά το θεσμό της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, της οποίας είμαστε ιδρυτικά μέλη. Δηλαδή αν είχε λειτουργήσει η ομάδα εργασίας, όπως είχε συμφωνήσει ο κ. Υπουργός, η οποία άργησε να συσταθεί και παρότι συστάθηκε, δε λειτούργησε ποτέ, ώστε να δώσει ολοκληρωμένη λύση στο θέμα των ελληνοποιήσεων στα σημεία λιανικής πώλησης, χωρίς να στοχοποιείται ένας μόνο κλάδος.

Παρόλο που ο κλάδος μας είναι αυτός που στοχοποιείται για τις ελληνοποιήσεις, χωρίς να αποποιούμαστε και δικές μας ευθύνες, θα θέλαμε να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι ελληνοποιήσεις γίνονται πολύ πριν φτάσει το κρέας στον κρεοπώλη και σταματάνε στην πόρτα των κρεοπωλείων. 

Ο κλάδος των κρεοπωλών είναι αυτός που εδώ και χρόνια στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία και αναγράφει προέλευση στη ζυγιστική μηχανή (από το 2008), ώστε εκτός από την ιχνηλασιμότητα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πληροφορεί και τον καταναλωτή.

Όσο δεν υπάρχει αναγραφή προέλευσης στις ταμπέλες και καταλόγους των καταστημάτων μαζικής εστίασης (ταβέρνες, fast food, burger shops, κλπ) και οπουδήποτε πωλείται μαγειρεμένο ή ψημένο κρέας, θα υπάρχει πάντα διάπλατα ανοιχτή η πόρτα των ελληνοποιήσεων από τους προμηθευτές των καταστημάτων αυτών, αφού άμοιροι ευθυνών στην όλη κατάσταση δεν είναι ούτε τα σφαγεία, οι έμποροι, οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες κρέατος.

Αναμένουμε λοιπόν, μια συνάντηση με το προεδρείο της ΕΔΟΚ για να αναλύσουμε περαιτέρω τα προαναφερθέντα».

14 September 2017
Banner
Banner