Διαμαρτύρεται η ΠΟΚΚ για τις τιμές αμνοεριφίων στα σούπερ μάρκετ
Related Articles
Το θέμα των χαμηλών προσφορών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θέτει σε επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών στο Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ζητώντας τους να πάρουν θέση. Η επιστολή κοινοποιείται στις διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Εμπορίου, καθώς και στην Διεπαγγελματική.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμοι Κύριοι,
Δυστυχώς και εφέτος, δικαιωθήκαμε στους φόβους μας, για το θέμα των τιμών πώλησης των αμνοεριφίων, για την εορτή του Πάσχα.
Ξέροντας την αγορά και με πρωταρχικό σκοπό μας, να βοηθήσουμε την πρωτογενή παραγωγή και τον Έλληνα κτηνοτρόφο, προσπαθήσαμε και πείσαμε συναδέλφους και εμπόρους, να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν ομαλότερα στα παζάρια. Τελειώνοντας τα παζάρια, με τελευταίο το παζάρι του Κιλκίς το Σάββατο του Λαζάρου, γίναμε μάρτυρες (όπως και όλη η επικράτεια), μιας γελοιοποίησης του θεσμού της εμπορίας. Μαρινόπουλος-carrefour, αρνί: 6,39, Βασιλόπουλος: 6,19, Lidl: 5,99, Μασούτης: 5,39.
Αξιότιμοι Κύριοι, για τις ίδιες τεχνικές, παραπονεθήκαμε και πέρυσι, αλλά δυστυχώς κανένας μηχανισμός δε δίνει σημασία, οπότε φέτος, οι καταστάσεις έγιναν χειρότερες.
Φουντώνουν οι φήμες για εισαγωγές, για αμνοερίφια μακράς διάρκειας και για Ελληνοποιήσεις σε συγκεκριμένα σφαγεία (γιατί εκεί γίνονται και όχι στα κρεοπωλεία) αλλά τελικά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι πώς γίνεται τελικά ο παραγωγός να πληρώνεται το προϊόν του 6-6,50 ευρώ. Τα έξοδα σφαγείου, μεταφορικά, φύρα, κλπ, να ανεβάζουν το κόστος, κατά 1 ευρώ περίπου ακόμη και το ελληνικό προϊόν που όλοι διαφημίζουν, να πωλείται στις παραπάνω τιμές.
Στο όνομα του κέρδους των μεγάλων, δυστυχώς εξευτελίζεται το προϊόν που λέγεται αμνοερίφιο. Το σίγουρο είναι πως κλείνοντας το παραδοσιακό κρεοπωλείο, αυτόματα πεθαίνει και η Ελληνική κτηνοτροφία. Το ξέρουμε και το ξέρετε.
Γι’ αυτό λοιπόν, περιμένουμε ακόμη και τώρα, τις κινήσεις που θα κάνετε άμεσα, ώστε να μάθει ο καταναλωτής, τι ακριβώς βάζει στο τραπέζι του. Τώρα θα μάθουμε επιτέλους, το κατά πόσο υπάρχουν θεσμοί και κράτος, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επεμβαίνουν, εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όπως πρέπει. Και όχι να βρίσκουν πάντα τους μικρούς, ως εξιλαστήρια θύματα.
Αναμένουμε τις απαντήσεις σας, ώστε ακόμη και την τελευταία στιγμή, να βοηθήσουμε όλοι, στην εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς.