ΠΟΚΚ: 9 ερωτήματα ζητούν (ακόμη) απάντηση

06 April 2017

ΠΟΚΚ: 9 ερωτήματα ζητούν (ακόμη) απάντηση

Στην αγορά του Πάσχα και στους ελέγχους επανέρχονται οι κρεοπώλες, αυτή τη φορά με επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΠΟΚΚ), και η οποία απευθυνόταν στον υπουργό ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου, στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Τσιρώνη, και στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντ. Παπαδεράκη. Με την επιστολή, που κοινοποιείται επίσης μεταξύ άλλων στον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό, στη ΓΣΕΒΕΕ και στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, η ΠΟΚΚ αναφέρεται εκτενώς στις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, στις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στους ελέγχους, αλλά και στη… συνήθη απόπειρα στοχοποίησης του κρεοπώλη. Διατυπώνει μάλιστα μερικά κρίσιμα (όσο και αναπάντητα, όπως σημειώνεται στην επιστολή) ερωτήματα σχετικά με την επίκαιρη συζήτηση των ελέγχων για ελληνοποιήσεις. Η επιστολή καταλήγει: «Στείλτε επιτέλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εκεί που πρέπει, για να κάνουν αυτό που πρέπει. Ο μικρομεσαίος επαγγελματίας, αυτός που εσείς αποκαλείτε “ραχοκοκαλιά του Έθνους”, πεθαίνει. Δείξτε ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον μικρό…»

Η επιστολή στο σύνολό της έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με τεράστια προσοχή ενημερωνόμαστε από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, για επικείμενες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και για αθρόες εισαγωγές ζώντων και σφαχθέντων αμνοεριφίων κατά την περίοδο που διανύουμε.

Διαβάζουμε για καταγγελίες κτηνοτροφικών συλλόγων, κτηνοτροφικών ενώσεων και ομοσπονδιών. Βλέπουμε τηλεοπτικό ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα, με φόντο πάντα ένα κρεοπωλείο. Η στοχοποίηση έχει γίνει, ο εύκολος στόχος είναι πάντα το κρεοπωλείο.

Είναι πλέον με μαθηματική ακρίβεια σχεδόν βέβαιο, ότι η μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση χάνεται στον βωμό των τεράστιων οικονομικών κολοσσών και αυτών που εσείς αφήσατε να γίνουν κολοσσοί.

Εδώ ξαναέρχονται τα ερωτήματα τα οποία και το προηγούμενο Πάσχα, καθώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σας είχαμε αναφέρει και ξαναφτάσαμε στο Πάσχα, χωρίς να έχουμε λάβει κάποια απάντηση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να τα ρωτήσουμε για μια φορά ακόμη χωρίς να αλλάξουμε ούτε λέξη:
1. Ποιος ελέγχει τα στοιχεία που στέλνουν τα σφαγεία και ξέρει πόσα ακριβώς αμνοερίφια σφάχτηκαν;
2. Ποιος ελέγχει την αντιπαράθεση σφαγείων-ενωτίων-δερμάτων (που ποτέ σχεδόν δεν ταυτίζεται;)
3. Ποιος ελέγχει τα Ρουμάνικα-Βουλγάρικα-Σκοπιανά αρνιά, που μπαίνουν στη χώρα ζωντανά; Πού πωλούνται, και ο αριθμός αυτός ταυτίζεται με τον αριθμό εισαγωγών;
4. Πού πωλούνται τα σφαγμένα αμνοερίφια των παραπάνω χωρών που εισάγονται; Ο αριθμός αυτός ταυτίζεται με τον αριθμό εισαγωγών;
5. Πού, και αν, έχουν πωληθεί τα ζωντανά εισαγόμενα αμνοερίφια των παραπάνω χωρών; Που εισάγονται εδώ και 2 περίπου μήνες συνεχώς και σφάζονται σε σφαγεία.
6. Ποιος ελέγχει το μητρώο των κτηνοτρόφων ώστε να ξέρουμε πόσα ακριβώς αμνοερίφια έχουμε και πόσα είναι προς διάθεση; Από στοιχεία των Υπουργείων σας, σε συνάντησή μας παλαιότερα, δηλώνατε ότι υπάρχει μεγάλη ανακολουθία στα συγκεκριμένα νούμερα.
7. Ποιος ελέγχει τις σφαγές που δε γίνονται στα σφαγεία, αλλά στα μαντριά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό;
8. Ποιος ελέγχει τα τιμολόγια των πολυεθνικών και τεράστιων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τα οποία τελικά όλα πουλάνε «Ελληνικά» αμνοερίφια και δίνουν τα στοιχεία από τον κεντρικό υπολογιστή της αποθήκης τους;
9. Ποιος μπορεί να απαντήσει στο «παιδικό» ερώτημα, που τίθεται πάντα προς συζήτηση, από κτηνοτρόφους-εμπόρους-κρεοπώλες: πώς είναι δυνατόν να πωλείται ένα προϊόν λιανικώς, με χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτήσης στον παραγωγό, χωρίς επιπροσθέτως να συμπεριληφθούν όλα τα έξοδα του προϊόντος (μεταφορά-σφαγή-φύρα, κλπ.);

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, επειδή σαν κλάδος ξέρουμε σχεδόν όλες τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και δυστυχώς ξέρουμε και τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για τις Ελληνοποιήσεις που θέλετε να πατάξετε, στείλτε επιτέλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εκεί που πρέπει, για να κάνουν αυτό που πρέπει.

Ο μικρομεσαίος επαγγελματίας, αυτός που εσείς αποκαλείτε «ραχοκοκαλιά του Έθνους», πεθαίνει. Δείξτε ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον μικρό…»

06 April 2017
Banner
Banner