Ποιο κόμμα άσκησε τη μεγαλύτερη πίεση στο ΥΠΑΑΤ το 2016
Story Highlights
- Τι δείχνει η στατιστική του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν οι βουλευτές
Related Articles
Μεταξύ των Υπουργείων στα οποία οι βουλευτές ασκούν εντονότερη πίεση βρέθηκε το έτος 2016 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μαζί με τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Παιδείας, το ΥΠΑΑΤ δέχτηκε στη διάρκεια του περασμένου έτους περισσότερες από 1.400 Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων κλπ., στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που δικαιούνται (και υποχρεούνται) να ασκούν οι βουλευτές.
Μολονότι τα περισσότερα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου άσκησε η Νέα Δημοκρατία, αφού στο σύνολο κατέθεσε περισσότερες από 3.600 Ερωτήσεις, Επερωτήσεις κλπ., εν τούτοις ο πιο έντονος Κοινοβουλευτικός Έλεγχος προς το ΥΠΑΑΤ ασκήθηκε από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Συνολικά, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άσκησαν 424 φορές το δικαίωμα του Ελέγχου προς το ΥΠΑΑΤ, οι βουλευτές της Ν.Δ. 416 φορές, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης 198 φορές και του ΚΚΕ 114 φορές, και ακολουθούν στην κατάταξη οι βουλευτές των υπόλοιπων Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, μετρώντας για κάθε κόμμα επί του συνόλου των Ερωτήσεων Επερωτήσεων κλπ. που κατέθεσε, πόσες (%) είχαν ως αποδέκτη το ΥΠΑΑΤ, η εικόνα προκύπτει διαφορετική. Σε αυτή την ανάγνωση προηγείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη (15% των Μέσων Ελέγχου είχαν αποδέκτη το ΥΠΑΑΤ), και ακολουθούν το ΚΚΕ (14,65%) και η Χρυσή Αυγή (14,49%). Το παράδοξο σε αυτήν την ανάγνωση είναι οι επιδόσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της σημερινής κοινοβουλευτικής σύνθεσης. Η εικόνα δείχνει ότι μόνο το 11,33% των Μέσων Ελέγχου που άσκησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν αποδέκτη το ΥΠΑΑΤ, και αυτή ήταν μια επίδοση χαμηλότερη ακόμη κι από εκείνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έστρεψαν το 13,46% των Ερωτήσεών τους προς το ΥΠΑΑΤ.
Όλες αυτές οι επιδόσεις βέβαια αποκτούν μία διαφορετική διάσταση αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι κάθε κόμμα αθροίζει διαφορετικό αριθμό βουλευτών (και συνεπώς και συνεργατών που εργάζονται για τους βουλευτές, τους ενημερώνουν, ερευνούν, τους φτιάχνουν τις Ερωτήσεις κλπ.). Σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να σημειωθεί για παράδειγμα, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με 16 βουλευτές το 2016, έκανε τις διπλάσιες Ερωτήσεις στο ΥΠΑΑΤ από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αριθμεί 144 βουλευτές. Κι επίσης ότι η Χρυσή Αυγή με 18 βουλευτές απεύθυνε στο ΥΠΑΑΤ περισσότερες Ερωτήσεις από όσες η Ν.Δ., που έχει 75 βουλευτές.
Ασφαλώς η κινητικότητα που επιδεικνύουν τα κόμματα να ελέγχουν το ΥΠΑΑΤ, είναι αποτέλεσμα:
α) των πολλών και τεράστιων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στον γεωργικό-κτηνοτροφικό κόσμο, β) των πιέσεων που ασκεί ο αγροτικός κόσμος στους βουλευτές κυρίως της Περιφέρειας, γ) της αντιπολιτευτικής διάθεσης των μισών περίπου βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και δ) της σημαντικής εκλογικής δεξαμενής που αποτελεί αυτός ο χώρος, καθώς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Όλα αυτά κινητοποιούν το ενδιαφέρον των βουλευτών, μερικοί από τους οποίους εμφανίζονται μάλιστα… υπερκινητικοί. Παράδειγμα ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, που υπέγραψε ή συνυπέγραψε 228 Ερωτήσεις, Αναφορές κλπ. προς το ΥΠΑΑΤ (σχεδόν από μία κάθε μέρα λειτουργίας της Βουλής), ενώ ακολουθούν σε επίδοση ο Βασίλης Κεγκέρογλου (με συμμετοχή σε 94 Ερωτήσεις), ο Ηλίας Παναγιώταρος (με 67) και ο Ευάγγελος Μπασιάκος (με 57).