ΠΟΓΕΔΥ: Πώς θα μπει τέρμα στην ασυδοσία και την αμφισβήτηση των ελληνικών προϊόντων ποιότητας

10 May 2021

ΠΟΓΕΔΥ: Πώς θα μπει τέρμα στην ασυδοσία και την αμφισβήτηση των ελληνικών προϊόντων ποιότητας

Επιτακτικά αναγκαία θεωρεί η ΠΟΓΕΔΥ την αναμόρφωση του Νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση νοθειών στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Η Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών του Δημοσίου, θεωρεί ότι τα όποια φαινόμενα νοθειών και παραβάσεων θα είχαν περιοριστεί σημαντικά –αν δεν είχαν εξαλειφθεί εντελώς– εάν η πολιτική ηγεσία δεν επέμενε στη γραμμή ότι οι έλεγχοι και η παρατυπία/παρανομία σταματά με το πέρας του ωραρίου των Υπηρεσιών. «Απεναντίας, τότε μόλις ξεκινά» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία με αφορμή τη νοθεία της Φέτας ΠΟΠ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση η ΠΟΓΕΔΥ:

«Έκπληκτη παρακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η κοινή γνώμη τη σεναριολογία για την έκβαση της υπόθεσης της γνωστής Γαλακτοβιομηχανίας που φέρεται να εμπλέκεται σε σοβαρή περίπτωση νοθείας προϊόντος ΠΟΠ φέτας.

Είναι προφανώς αδιανόητο να υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη «συγκάλυψης» περιπτώσεων παρανομιών σε προϊόντα ΠΟΠ, προϊόντα που αποτελούν αφρόκρεμα των ποιοτικών προϊόντων και λειτουργούν ως η «αιχμή του δόρατος» για την κατάκτηση των ανταγωνιστικών Διεθνών Αγορών.

Οποιαδήποτε έκπτωση στη σοβαρότητα της παράβασης ισοδυναμεί με πολλαπλάσια έκπτωση στην αξιοπιστία και των υπόλοιπων ποιοτικών προϊόντων, γεγονός που θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και κατ’ επέκταση στην Ελληνική Πρωτογενή Παραγωγή.

Ωρίμασε πλέον ο χρόνος ώστε όλες οι «κακοδαιμονίες» της Διοίκησης που αναδείχθηκαν από τις περιπτώσεις καθυστέρησης επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες να διορθωθούν. Ήρθε η στιγμή ώστε επιτέλους η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να επανασχεδιάσει το δαιδαλώδες και συχνά αναποτελεσματικό Ελεγκτικό Σύστημα τόσο στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ όσο και στα υπόλοιπα, ώστε να ανταποκριθεί επαρκώς στις σύγχρονες προκλήσεις χωρίς να αφήνει ουδένα περιθώριο αμφισβήτησης των Ελληνικών ποιοτικών προϊόντων από τους ξένους ανταγωνιστές μας.

Πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του Ελεγκτικού Μηχανισμού, ο οποίος επιβάλλεται να είναι υπό την σκέπη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι επιτακτικά αναγκαία η αναμόρφωση του υφιστάμενου Νομοθετικού πλαισίου, η ενίσχυση με Προσωπικό και Τεχνικά Μέσα του Ελεγκτικού Μηχανισμού και η κάθετη οργάνωση των Ελέγχων.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι τα όποια φαινόμενα νοθειών και παραβάσεων, ειδικά στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, θα είχαν περιοριστεί σημαντικά – αν δεν είχαν εξαλειφθεί εντελώς – εάν η πολιτική ηγεσία υιοθετούσε τη θέση της Ομοσπονδίας μας και δεν εμείνει στην γραμμή ότι οι έλεγχοι και η παρατυπία/παρανομία σταματά με το πέρας του ωραρίου των Υπηρεσιών. Απεναντίας, τότε μόλις ξεκινά.  Ιδού λοιπόν η Ρόδος…»

10 May 2021
Banner
Banner