ΠΟΓΕΔΥ: Το ΟΣΔΕ να γίνει πραγματικά ανοιχτό σε όλους

02 April 2020

ΠΟΓΕΔΥ: Το ΟΣΔΕ να γίνει πραγματικά ανοιχτό σε όλους

Παρέμβαση με αφορμή την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ που τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία και θα λειτουργήσει μόνο εξ αποστάσεως, πραγματοποιεί η Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών. Η ΠΟΓΕΔΥ μιλά για χρόνια προβλήματα της διαδικασίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) και διαπιστώνει ότι «η φετινή ιδιαιτερότητα με τον κορωνοϊό και την ασθένεια COVID-19 απλά  επιβεβαίωσε το πόσο δίκαιο είχαμε όσοι τόσα χρόνια ζητούσαμε η διαδικασία επιτέλους να καταστεί πραγματικά ανοιχτή, φιλική και δωρεάν σε όλους τους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους της χώρας μας».

Αναλυτικά η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι:

«Με διάφορα προσχήματα, εμπόδια και τεχνικές δυσκολίες, η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων πολιτών οδηγείται ΄΄ αναγκαστικά ΄΄  σε κάποιο κέντρο υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ) προκειμένου να υποβάλει - φυσικά με καταβολή αντιτίμου - την αίτηση του. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ως ένα σημείο οι τιμές, λόγω και του μερικού ανοίγματος σε περισσότερα ΚΥΔ, έχουν συμπιεστεί. Ωστόσο το απαιτούμενο ποσό εξακολουθεί να είναι σεβαστό και αυτό πλήττει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους παραγωγούς και κτηνοτρόφους για τους οποίους αποτελεί μία ακόμη μετρήσιμη αιτία απώλειας εισοδήματος. 

Η ομοσπονδία μας ζητά από την ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αρθούν όλες οι δυσκολίες δωρεάν ατομικής ηλεκτρονικής υποβολής. Να απλοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ηλεκτρονική «πλατφόρμα» και να ενσωματώσει σε αυτή όλες τις δυνατότητες που έχουν τα Κ.Υ.Δ. Οι εξουσιοδοτήσεις για υποβολή  τηλεφωνικά (μεταξύ αγρότη και υπαλλήλου στα ΚΥΔ) και η αποστολή των σχετικών εγγράφων είτε ηλεκτρονικά (e-mail) είτε με το ταχυδρομείο  (Courier), αποτελεί «ασπιρίνη» στην παρούσα δύσκολη κατάσταση της καραντίνας.

Εκτιμούμε ότι πιθανόν να αποτελέσει  σημείο τριβής, συγκρούσεων και αμφισβητήσεων για την εγκυρότητα της διαδικασίας και πηγή επιπλέον κόστους – τόσο από τα ΚΥΔ , όσο και τα  ταχυδρομικά έξοδα - για τους πολίτες.

Σε μία εποχή που η κυβέρνηση κατάφερε να «συμπυκνώσει» με θεαματικό τρόπο τον χρόνο και να διαθέσει στους πολίτες την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με συνολικά πάνω από 500 υπηρεσίες, είναι απορίας άξιο αυτό που  συμβαίνει με την υποβολή της Ε.Α.Ε. Αναρωτιόμαστε πόσο ισχυρές είναι τελικά οι αντιστάσεις που προβάλλονται και από ποιους;

Απαιτούμε και αναμένουμε εξελίξεις!»

02 April 2020
Banner
Banner