Πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθώσεων προαναγγέλλει ο Άδωνης

07 April 2022

Πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθώσεων προαναγγέλλει ο Άδωνης

Πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων για τις επαγγελματικές μισθώσεις ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πολεμική κρίση στην Ουκρανία. Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις επαγγελματικές μισθώσεις, τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε αισχροκέρδεια και την παράταση, κατά ένα έτος, των διοικήσεων των Επιμελητηρίων.

Ειδικότερα:

Η κυβέρνηση θα θεσπίσει ειδική διάταξη που θα καθορίζει ανώτατο όριο, «δηλαδή πλαφόν», στο 3% στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων για όλο το 2022 (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022). Δεν θα επιτρέπεται, δηλαδή, η σύνδεση με τον πληθωρισμό, όπως ισχύει στις περισσότερες επαγγελματικές μισθώσεις. Έτσι ώστε να προστατευθούν οι επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων, σε μία εποχή που ο πληθωρισμός αυξάνεται και κατά βάση είναι εισαγόμενος, άρα δεν απηχεί ανάπτυξη. «Αν και είμαι φιλελεύθερος, που θέλω ρύθμιση αγοράς χωρίς μεγάλη παρέμβαση του κράτους, οι έκτακτες συνθήκες λόγω πολέμου απαιτούν έκτακτα μέτρα», διευκρίνισε.

Με τη δεύτερη νομοθετική ανακοίνωση, έρχεται ρύθμιση που να επιτρέπει στη ΓΓ Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας.

Η τρίτη ρύθμιση θα αφορά στην παράταση της θητείας των διοικήσεων των Επιμελητηρίων κατά ένα έτος. Έτσι, οι εκλογές για νέες διοικήσεις θα γίνουν στο τέλος του 2023 και όχι του 2022, διότι «η συνθήκη που ζούμε, λόγω πολέμου και κατάστασης στην αγορά, δεν είναι κατάλληλη για εκλογές».

07 April 2022
Banner
Banner