Πιθανή έλλειψη σε κρέας και γαλακτοκομικά στη Ρωσία

26 November 2015

Πιθανή έλλειψη σε κρέας και γαλακτοκομικά στη Ρωσία

Για πιθανές ελλείψεις σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα το 2016 μιλά το Επιμελητήριο Λογαριασμών της Ρωσίας (κάτι αντίστοιχο του Ελεγκτικού Συνέδριου), λόγω των περιορισμών στις εισαγωγές. Οι Ρώσοι καταναλωτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν τα εισαγόμενα προϊόντα ποιότητας που αγόραζαν με εναλλακτικές εγχώριες λύσεις. Σύμφωνα με την έκθεση του Επιμελητήριου οι καταναλωτές προτιμούν να απέχουν από την αγορά αντίστοιχων προϊόντων και δεν δαπανούν χρήματα.
Εκπρόσωποι της ρώσικης βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών επέκριναν την έκθεση αυτή. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών David Yakobashvili είπε ότι υπάρχουν γειτονικές χώρες, όπως η Λευκορωσία, που παράγουν προϊόντα καλής ποιότητας, αν και παραδέχτηκε ότι δεν είναι άμεση η υποκατάσταση των εισαγωγών.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Κρέατος απέδωσε την έκθεση του Επιμελητηρίου σε «κακή εφαρμογή των στατιστικών στοιχείων». Σύμφωνα με τις δικές τους προβλέψεις η εξάρτηση από τις εισαγωγές στο τέλος του έτους θα ανέλθει μόλις στο 6%, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 2014.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2014 η Ρωσία αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των εισαγωγών χοιρινού κρέατος – 40% σε σχέση με το 2013. Οι εισαγωγές πουλερικών μειώθηκαν κατά 19,8% και οι εισαγωγές βοείου κρέατος κατά 8,2%. Συνολικά η μείωση των εισαγωγών κρέατος άγγιξε τους 400 χιλιάδες τόνους. Παρόμοια αναμένεται να είναι η μείωση και το 2015.
Την περίοδο 2014-2015, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας, η εγχώρια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί ως εξής: στο χοιρινό κατά 239 χιλιάδες τόνους, στα πουλερικά κατά 307 χιλιάδες τόνους και στο βόειο κρέας κατά 30 – 40 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για υποκατάσταση των εισαγωγών δεν μπορεί ακόμη να επιτευχθεί. Ωστόσο, ένας σημαντικός παράγοντας θα είναι η μείωση της κατανάλωσης, η οποία προβλέπεται να πέσει από τους 10,8 εκατ. τόνους το 2014, σε 10,5 εκατ. τόνους φέτος.

26 November 2015
Banner
Banner