Διαμαρτυρία ΠΕΤΕΤ και… ισχυρή σύσταση να μην αγνοούνται οι τεχνολόγοι τροφίμων στις προκηρύξεις του ΥΠΑΑΤ

30 April 2020

Διαμαρτυρία ΠΕΤΕΤ και… ισχυρή σύσταση να μην αγνοούνται οι τεχνολόγοι τροφίμων στις προκηρύξεις του ΥΠΑΑΤ

Την έντονη διαμαρτυρία τους κοινοποίησαν οι Τεχνολόγοι Τροφίμων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Αιτία το γεγονός ότι «η πρόσφατη προκήρυξη νέων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ από το ΥΠΑΑΤ για μια ακόμη φορά αγνοεί την ύπαρξη του κατ’ εξοχήν κλάδου του τομέα τροφίμων στην Ελλάδα, των τεχνολόγων και επιστημόνων τροφίμων».

Όπως αναφέρει στο σχετικό υπόμνημά της προς τον υπουργό η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολογων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), «οι τεχνολόγοι τροφίμων ΤΕ απουσιάζουν πλήρως. Ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις που προβλέπονται θέσεις Τεχνολόγων τροφίμων ΠΕ αποφοίτων Γεωπονικών σχολών, τίθενται διαζευκτικώς Γεωπόνοι φυτικής παραγωγής, ειδικότητα παντελώς άσχετη με τα τρόφιμα, απολύτως όμως σχετική με την συντεχνία η οποία φαίνεται ότι αποφασίζει την αγρο-διατροφική πολιτική της χώρας. Προφανώς οι σύμβουλοί σας έχουν παραμείνει στην δεκαετία του 1970 κατά την οποία η τεχνολογία τροφίμων βρισκόταν στα σπάργανα και ελλείψει τεχνολόγων τροφίμων την υπηρετούσαν Γεωπόνοι, Χημικοί και Κτηνίατροι!»

Η ΠΕΤΕΤ εξηγεί ότι Τεχνολόγοι τροφίμων πτυχιούχοι Ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, αλλά και πτυχιούχοι Επιστήμης Τροφίμων Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΠΑ.Δ.Α, ΔΙ.ΠΑ.Ε, Ιονίου Πανεπιστημίου, αγνοούνται προκλητικώς. «Είναι προφανές ότι η νέα πολιτική ηγεσία, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, χαϊδεύει τις συντεχνίες που ουσιαστικά διοικούν αυτήν την χώρα εις βάρος της ουσίας και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει η ΠΕΤΕΤ, σημειώνοντας επίσης ότι:

«Αυτές οι συντεχνιακές επιλογές των πολιτικών ηγεσιών κατά την τελευταία εικοσαετία οδήγησαν, ο έλεγχος των τροφίμων να ασκείται εκτός από τον ΕΦΕΤ, ο οποίος δημιουργήθηκε για αυτό το λόγο, από:

*Διευθύνσεις και Τμήματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

*ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΟΠΕΓΕΠ, ΕΛΟΓΑΚ),

*Ανεξάρτητες Αρχές (Τελωνεία, Γενικό Χημείο του Κράτους),

*Διευθύνσεις και Τμήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΔ Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, ΕΟΔΥ, ΕΟΦ),

*Υπουργείο Εσωτερικών (Περιφέρειες),

*Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή/Γενική Διεύθυνση Αγοράς/Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων το Τμήμα Συντονισμού Ελέγχων Τροφίμων και Ποτών και το Τμήμα Χημικών αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών το οποίο αν και δεν ασκεί άμεσα πολιτική ελέγχων, δρα υποστηρικτικά παρέχοντας τεχνογνωσία στον τομέα του ελαιολάδου [άρθρο 63, §δ, ΠΔ-116, ΦΕΚ 185/2014])».

Διαμαρτυρόμενη εντόνως και ζητώντας τον άμεσο επανασχεδιασμό της λειτουργίας των αγρο-διατροφικών υπηρεσιών, με την συμμετοχή τεχνολόγων και επιστημόνων τροφίμων Ανώτατης Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, η ΠΕΤΕΤ απευθύνει… «ισχυρή σύσταση» να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της στα εξής ζητήματα:

1.  Δημιουργία επιμελητηρίου Διατροφής & Τροφίμων (ΕΕΔΙΤ) με στόχο να υπηρετεί την Ελληνική κοινωνία, να συμβουλεύει την πολιτική ηγεσία και να εκπροσωπεί όλους τους επιστήμονες και τεχνολόγους τροφίμων και ποτών, διαιτολόγους, διατροφολόγους, Οινολόγους και τεχνολόγους ποτών, ανώτατης εκπαίδευσης.

2. Ενίσχυση του ΕΦΕΤ μέσω αποκλειστικών αρμοδιοτήτων άσκησης διατροφικής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων, ως ανεξάρτητη αρχή.

3. Δημιουργία μητρώου μελετητών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ, στο οποίο θα περιγράφονται σαφώς οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και τα προσόντα των σχετικών μελετητών.

4. Συμμετοχή της ΠΕΤΕΤ σε ομάδες εμπειρογνωμόνων για βελτίωση των υπηρεσιών του τομέα τροφίμων στην Ελλάδα.

30 April 2020
Banner
Banner