ΠΕΤΕΤ προς Γαβρόγλου: «Θέλετε να εξαφανίσετε τους Τεχνολόγους Τροφίμων;»

30 October 2018

ΠΕΤΕΤ προς Γαβρόγλου: «Θέλετε να εξαφανίσετε τους Τεχνολόγους Τροφίμων;»

Με την ευκαιρία του νομοσχεδίου για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και την απορρόφηση από τα υπάρχοντα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Γεωπονικό, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων – ΠΕΤΕΤ καταθέτει με χθεσινό έγγραφο απευθυνόμενο στον υπουργό Παιδείας, τις θέσεις της.

Πρόκειται για ένα υπόμνημα της Ένωσης, που υποστηρίζει ότι με το νομοθέτημα τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων απομακρύνονται από τη βιομηχανική παραγωγή και από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Την ίδια στιγμή, η ΠΕΤΕΤ συμπεραίνει ότι τελικός στόχος είναι η «πλήρης διάλυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και η εξυπηρέτηση συντεχνιών όπως πολλές φορές έγινε στο παρελθόν». Και ερωτά ευθέως τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου: «Θέλετε να εξαφανίσετε τους Τεχνολόγους Τροφίμων και να τους αντικαταστήσετε από αμφίβολης ποιότητας πτυχιούχους διετών σπουδών επιπέδου ΙΕΚ;»

Τέλος, η ΠΕΤΕΤ καλεί τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

«1. Διατήρηση αυτοτελών σχολών Επιστήμης –Τεχνολογίας τροφίμων-ποτών-οινολογίας & Διατροφής με σταθερό προσανατολισμό στην παραγωγή.

2. Αξιολόγηση όλων των τμημάτων των ΤΕΙ και μετατροπή τους σε τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή κατάργηση τους εφόσον δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Σημαντική θεωρούμε την παρουσία των ενώσεων πτυχιούχων στις αξιολογήσεις των ιδρυμάτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών. Η ΠΕΤΕΤ έχει επεξεργασμένες θέσεις, τεράστια εμπειρία από τον πραγματικό κόσμο της παραγωγής και θα μπορούσε να συμβάλει θετικά.

3. Αυτόματη ισοτίμηση πτυχίων όλων των απόφοιτων τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ με τους αντίστοιχους αποφοίτους του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων των νέων Πανεπιστημίων που θα προκύψουν.

4. Ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνα με την συνθήκη της Μπολόνια η οποία αναγνωρίζει 8 επίπεδα εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός σε ΑΕΙ / ΤΕΙ, κάτι το οποίο είναι μια ελληνική εφεύρεση και ικανοποιεί συντεχνιακές μόνο αντιλήψεις.

5. Ενιαία κατηγορία ΠΕ για όλους τους επιστήμονες και τεχνολόγους τροφίμων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν στον δημόσιο, ανεξάρτητη από την γεωπονική ιδιότητα και την συμμετοχή στο ΓΕΩΤΕΕ».

Δείτε εδώ το υπόμνημα της ΠΕΤΕΤ.

30 October 2018
Banner
Banner