Και η ΠΕΤΕΤ κατά του Nutri-score – Ποιο σχήμα προτείνει

22 November 2021

Και η ΠΕΤΕΤ κατά του Nutri-score – Ποιο σχήμα προτείνει

Τη θέση της σχετικά με την υποχρέωση αναγραφής διατροφικής επισήμανσης στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας τροφίμων, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων δημοσιοποίησε την θέση της, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής της επιτροπής.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την προτεινόμενη αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Επισήμανσης 1169/2011, η ΠΕΤΕΤ εξετάζει το υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις προτεινόμενες επιλογές, την ανάγκη σαφούς και αποτελεσματικής ενημέρωσης του καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση επισημαίνει ότι η αντίληψη μίας απλοποιημένης αξιολόγησης των τροφίμων, «μονοσήμαντα, μόνο από την πλευρά της πιθανής βλάβης της υγείας του καταναλωτή, αποτελεί υπεραπλούστευση, αναστέλλει την κριτική σκέψη του καταναλωτή σχετικά με τα τρόφιμα, και οδηγεί σε μία αντίληψη εξηρτημένων αντανακλαστικών, όπου η εμφάνιση του κόκκινου χρώματος (και των λοιπών διαβαθμίσεων της προτεινόμενης χρωματικής κλίμακας) οδηγεί αυτόματα στην απόρριψη ενός, κατά τα άλλα, απολύτως ασφαλούς και θρεπτικού τροφίμου, όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικιακής ομάδας του καταναλωτή, παράλληλα με το προφίλ δραστηριότητας και ευζωίας που ακολουθεί (ή δεν ακολουθεί)».

Εξετάζοντας σφαιρικά το θέμα, η ΠΕΤΕΤ προτείνει την απόρριψη των όποιων προτεινόμενων λύσεων οδηγούν σε υπεραπλουστεύσεις και τον ουσιαστικό αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφίμων, βάσει ενός τρόπου αξιολόγησης εξηρτημένης αντίδρασης του καταναλωτή, του τύπου «ΚΟΚΚΙΝΟ=ΚΑΚΟ=ΑΠΟΡΡΙΨΗ».

Είναι φανερό ότι με την ίδια ακριβώς έννοια οι τεχνολόγοι τροφίμων αρνούνται λύσεις του τύπου NUTRISCORE, τουλάχιστον όπως προτείνεται στην παρούσα φάση, και προκρίνουν την εφαρμογή ενός πιο σύνθετου συστήματος,  με συνδυασμό ετικετών, χωρίς χρωματικούς κώδικές.

«Ένα τέτοιο σύστημα θα βασίζεται σε πιο εκτεταμένη πληροφόρηση, σε συνδυασμό με τις τιμές Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς, όχι μόνο όσον αφορά τα θεωρούμενα «δυσμενή» στοιχεία ενός τροφίμου (π.χ. αλάτι, ζάχαρη, λίπος, θερμίδες), αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών και χαρακτηριστικών.

Π.χ. δεν πρέπει να αξιολογείται η πρόσληψη του λίπους μεμονωμένα, αλλά και ως φορέα, άρα και της εντός του τροφίμου πηγής, λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και K), ειδικά σε πληθυσμούς που δεν μπορούν να τις προσλάβουν από άλλη πηγή (εκτός αν θεωρήσουμε την ένταξη της κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής στην καθημερινή δίαιτα ως προτιμότερη της πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων μέσω κατανάλωσης «φυσιολογικών» τροφίμων)» επισημαίνει στις θέσεις της η ΠΕΤΕΤ.

Σε συνδυασμό με την διατροφική επισήμανση, που ήδη προβλέπεται, ίσως με κάποιες βελτιώσεις, η Ένωση υποστηρίζει μια οπτική που μπορεί να προσφέρει σφαιρικότερη και ουσιαστικότερη αντίληψη του τι τρώμε και αυτή η οπτική προσομοιάζει περισσότερο σε ένα σχήμα με ετικέτα η οποία παρέχει αριθμητικές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο τεσσάρων θρεπτικών συστατικών (λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι) και της ενεργειακής αξίας, καθώς και το ποσοστό αυτού ως ποσοστό της προσλαμβανόμενης ποσότητας αναφοράς. [Πρόκειται για την Option 1 στο κάτωθι σχήμα που παραθέτει η ΠΕΤΕΤ]

Οι 4 επιλογές σχηματικά σύμφωνα με την πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τους καταναλωτές

«Φυσικά, επαναλαμβάνεται εμφατικά η ανάγκη εκπαίδευσης του πληθυσμού, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται αυτό που διαβάζει και να επιλέγει ορθότερα αυτό που αγοράζει και καταναλώνει. Σε αυτό το πλαίσιο η Ένωσή μας θα οργανώσει το αμέσως επόμενο διάστημα εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΤΕΤ, το πλήρες σκεπτικό της οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

22 November 2021
Banner