Περιορισμοί στις βελγικές εξαγωγές χοιρινού από 13 χώρες μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

21 September 2018

Περιορισμοί στις βελγικές εξαγωγές χοιρινού από 13 χώρες μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Δεκατρείς χώρες επέβαλαν περιορισμό των εισαγωγών χοιρινού και προϊόντων χοιρινού από το Βέλγιο, λίγες ημέρες μετά την ανίχνευση περιστατικών Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους.

Όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδία κρέατος Febev, οι χώρες που επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές βελγικού χοιρινού είναι η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Λευκορωσία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, η Σινγκαπούρη, η Ουρουγουάη, η Αυστραλία και η Μαλαισία.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα μέτρα αυτά ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Μερικές χώρες επέβαλαν απαγόρευση μόνο σε προϊόντα ζελατίνης, ενώ άλλες έχουν περιορίσει τις εισαγωγές ζώντων χοίρων. Μέχρι αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ΑΠΧ σε κάποια χοιροτροφική εκμετάλλευση του Βελγίου.

Ο Μίχελ Γκορ, διευθύνων σύμβουλος της Febev, είπε σε δήλωσή του ότι η βελγική βιομηχανία χοιρινού αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά, καθώς το 45% από τις συνολικές εξαγωγές χοιρινού του Βελγίου προς τρίτες χώρες φθάνουν τελικά στις αγορές της Κίνας και της Νότιας Κορέας.

21 September 2018
Banner