Τα προβλήματα της περιαστικής κτηνοτροφίας διατύπωσε και στη Βουλή ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής

27 July 2020

Τα προβλήματα της περιαστικής κτηνοτροφίας διατύπωσε και στη Βουλή ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα. Υπέρ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ψήφισε επί της αρχής η Ν.Δ., καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Της υπερψήφισης του ν/σ είχε προηγηθεί η ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής, όπου συλλογικότητες και φορείς κλήθηκαν να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Μια ιδιαίτερη πλευρά του θέματος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αφορά βεβαίως την περιαστική κτηνοτροφία, ένα ζήτημα για το οποίο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής διατυπώνει θέσεις και αναπτύσσει πρωτοβουλίες εδώ και μερικά χρόνια, προσπαθώντας να επιλύσει κρίμα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Στην Επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο κλήθηκε να παρέμβει η Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου, Μάγδα Κοντογιάννη, σημεία της τοποθέτησης της οποίας καταγράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης (Αγρονέα) ως εξής:

  • Όπως όλοι οι οργανωμένοι κτηνοτρόφοι συμφωνούμε με τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Εμείς μαζί με όσα είπαν οι πανελλήνιες δομές μας, θέλουμε να επισημάνουμε τα ειδικά προβλήματα της «περιαστικής κτηνοτροφίας» μόνο.
  • Κάποτε στην δεκαετία του 1960, ήμασταν και εμείς οι γηγενείς κτηνοτρόφοι της Αττικής όπως όλοι οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδος. Σήμερα, μετά την επιθετική επέκταση των ρυμοτομικών σχεδίων γύρω από την μεγάλη μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμου που έχει πάνω από τον μισό πληθυσμό του κράτους, βρεθήκαμε, χωρίς να κάνουμε τίποτε, περικυκλωμένοι από βίλες πλουσίων, από μεζονέτες μεσοαστών και από πολυκατοικίες. Αλλά όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας όταν αγόραζαν και όταν έβγαζαν άδειες οικοδόμησης ήμασταν εμείς εκεί. Μας βρήκαν εκεί. Και τώρα λένε ότι ενοχλούνται, από τις παλαιότερες επιλογές τους.
  • Πρέπει να ληφθεί πρόνοια να παραμείνουν οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, παραγωγοί πραγματικού πλούτου, με όποια δυναμικότητα είχαν τον Μάρ 2012, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους ζωή. Ή εναλλακτικά εφ’ όσον ικανοποιηθούν οι συνθήκες να ενισχυθούν για την μετεγκατάσταση στον ίδιο Δήμο. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Υπάρχει το άρθρο 4, που πρέπει να προβλέπει όχι απλά αποζημίωση του υπάρχοντος βουστασίου, αλλά ανάληψη του κόστους μετεγκατάστασης από όσους θέλουν την μετακίνηση των παλαιών στάβλων και βουστασίων ή από την τοπική αυτοδιοίκηση ή από το κράτος.
  • Στο άρθρο 16, πρέπει να διορθωθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και να εξασφαλισθεί ότι θα προβλέπονται Κτηνοτροφικές Μονάδες Καινοτομίας (ΚΤΗ.ΜΟ.Κ.) μέσα στον αστικό ιστό, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, καθώς και λειτουργία City Farm, όπως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως κάποιες από τις υφιστάμενες το 2012 παραδοσιακές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν κομμάτι της παράδοσης και της ταυτότητας μιας περιοχής να μπορούν να γίνουν, με εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, City Farm. Τις έχει ανάγκη ο τόπος και η ιστορία, αλλά είναι απαραίτητες σήμερα. Άλλωστε προβλέπεται η λειτουργία Ιππικών Ομίλων μέσα στον αστικό ιστό. Απλά είναι λίγο διαφορετικά ζώα, με τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες, αλλά διαφορετικούς ιδιοκτήτες...
  • Θεωρούμε μη αποδεκτό τον αποκλεισμό μας από δυνατότητα ένστασης και έφεσης ως θιγόμενων πολιτών, όπως θέλει να επιβάλει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Σας παρακαλούμε μην μας αφήνετε στο έλεος των Δημοσίων Υπαλλήλων. Έχουν άλλες προτεραιότητες, Έχουμε πολύ άσχημη εμπειρία. Είμαστε μόνοι με τα ζωντανά μας, που μας κρατάν κοντά τους 365 μέρες το χρόνο, ενάντια σε μια τεράστια γραφειοκρατία. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ.
27 July 2020
Banner
Banner