ΠΕΠΤΕΓ: 10 προτάσεις για ανακούφιση των αγροκτηνοτρόφων της Εύβοιας μετά τη μεγάλη πλημμύρα

25 August 2020

ΠΕΠΤΕΓ: 10 προτάσεις για ανακούφιση των αγροκτηνοτρόφων της Εύβοιας μετά τη μεγάλη πλημμύρα

Στις τεράστιες καταστροφές που υπέστη ο πρωτογενής τομέας και ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος της Εύβοιας μετά την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας και τους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων & Χαλκίδας στις 9 Αυγούστου, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών (ΠΕΠΤΕΓ).

Απευθυνόμενη η ΠΕΠΤΕΓ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Εύβοιας να ανακουφιστούν από την καταστροφή που υπέστησαν καθώς και να βρεθεί τρόπος να σωθούν οι καλλιέργειες και οι εγκαταστάσεις τους (στάβλοι, ζωικό κεφάλαιο κλπ.).

Πιο συγκεκριμένα, οι Γεωτεχνικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προτείνουν:

1. Να προχωρήσει η κατασκευή του  φράγματος των Ψαχνών το οποίο θα επιλύσει οριστικά το αρδευτικό πρόβλημα του Κάμπου των Ψαχνών. Το έργο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας της Εύβοιας. Επιπρόσθετα θα λειτουργήσει ευεργετικά ώστε να μειωθεί το υδατικό φορτίο που επιβαρύνει τον ποταμό Λήλαντα λόγω του μεγάλου όγκου νερού. Παράλληλα θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων καθώς λόγω της πλημμύρας έχουν γίνει διαβρώσεις σε καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει χαθεί η γονιμότητα του εδάφους που χρειάζεται έως και 10 χρόνια για να επανέλθει. Επομένως θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχα έργα προκειμένου το νερό που χάνεται να επιστρέφει στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.

2. Επαναλειτουργία του δικτύου άρδευσης του Ληλαντίου Πεδίου το οποίο έχει καταστραφεί ώστε να μειωθεί το υδατικό φορτίο κάθε φορά που ο Ποταμός Λήλας δέχεται μεγάλο όγκο νερού. Επιπρόσθετα να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής που ήδη έχει πρόβλημα υφαλμύρωσης και να αναζωογονηθεί  το έδαφος  και η γονιμότητα του προς όφελος των καλλιεργειών της περιοχής . 

3. Για την καλλιέργεια κυρίως της χειμερινής πατάτας και κυρίως στην περιοχή των Ψαχνών, που καταστράφηκε ολοσχερώς, ο ΕΛΓΑ βάσει του κανονισμού του θα αποζημιώσει μόνο τα έξοδα επανασποράς. Όμως επανασπορά δεν μπορεί να γίνει πλέον, και για το λόγο αυτό θα πρέπει αποζημιώσει τουλάχιστον το 70–80% της μέσης παραγωγής (περίπου 2.200 κιλά /στρέμμα).

4. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες κηπευτικών τόσο στα Ψαχνά όσο και στο Ληλάντιο Πεδίο πρέπει επίσης να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.

5. Επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων όπως γίνεται για παράδειγμα στους παραγωγούς λαϊκών αγορών λόγω COVID. 

6. Θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν τα αντλητικά συγκροτήματα των γεωτρήσεων, τα γεωργικά μηχανήματα και τα παρελκόμενα που καταστράφηκαν. Παράλληλα να δοθούν κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για την άμεση αντικατάσταση τους. Επίσης να διευκολυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι παραγωγοί που κατά περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων λόγω καταστροφής των υφιστάμενων.

7. Ακόμη να αποζημιωθούν αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν οι σταβλικές εγκαταστάσεις και το ζωικό τους κεφάλαιο .

8. Λόγω αύξησης των πληθυσμών των Αγριόχοιρων θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι περιφράξεις των γεωτεμαχίων με συρματόπλεγμα που καταστράφηκαν να αποζημιωθούν και να αντικατασταθούν, διότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των επιδρομών τους και προστασίας καλλιεργειών και πολιτών. 

9. Πρέπει άμεσα και όπου απαιτείται, να γίνουν επιχωματώσεις καθώς και μεταφορά μπάζων από την καλλιεργήσιμη γη το γρηγορότερο δυνατό.

10. Οι πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και μελισσοκόμοι χρειάζονται άμεσες χρηματοδοτήσεις, βραχυπρόθεσμες για να αντεπεξέλθουν σε καλλιεργητικές ανάγκες και μεσοπρόθεσμες για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν πάγιες εγκαταστάσεις και μηχανήματα που έχουν καταστραφεί. Επομένως, είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσουν να τύχουν δανεισμού από τις τράπεζες, τόσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν οφειλές αλλά και όσοι είναι εγκλωβισμένοι στον Τειρεσία και σε πολλές περιπτώσεις για πολύ μικρά πόσα.

Επιπροσθέτως, η ΠΕΠΤΕΓ ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει το γρηγορότερο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους της περιοχής, σε:

• δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή και κατά περίπτωση συντήρηση των υποδομών,

• συνεργασία των επιστημονικών κλάδων για την σωστή αποκατάσταση των έργων. Δεν νοείται πλέον οποιοδήποτε τεχνικό έργο είτε επισκευής είτε ανακατασκευής χωρίς να συνοδεύεται από γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες

• αναπτυξιακό προγραμματισμό των πλημμυρισμένων αγροτικών περιοχών, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα έργα, για να μπορέσουν οι παραγωγοί να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και το αγροτικό τους εισόδημα.

25 August 2020
Banner