Τράπεζα Πειραιώς: Πιθανές πτωτικές πιέσεις στην τιμή των βοοειδών

23 February 2022

Τράπεζα Πειραιώς: Πιθανές πτωτικές πιέσεις στην τιμή των βοοειδών

Δίπλα στις ήδη υφιστάμενες διαταραχές στον εφοδιασμό και στην αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο, ήρθαν να προστεθούν και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, καθιστώντας πιο περίπλοκο το τοπίο των τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, μικτή είναι η εικόνα που καταγράφουν τον μήνα αυτό οι αποδόσεις των επιμέρους αγροτικών προϊόντων. Σημαντικά τα κέρδη για τη σόγια, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα βοοειδή, το βαμβάκι, ενώ απώλειες είχαν η ζάχαρη και ο χυμός πορτοκαλιού.

Η κρίση στις Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις και το ενδεχόμενο κλιμάκωσής της προβληματίζει την αγορά, καθώς παρατείνει την πίεση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η επιβολή κυρώσεων μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές, κυρίως των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Για το βαμβάκι, οι σχετικά περιορισμένες προμήθειες και η ισχυρή ζήτηση δύναται να συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στην τιμή του. Η αγορά εκτιμά ότι βρίσκονται σε υπεραγορασμένο επίπεδο και πιθανά να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις στην τιμή των βοοειδών, ενώ οι βροχοπτώσεις στην παραγωγή χειμερινού ρυζιού πιθανά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σε μηνιαίο επίπεδο (+7,52%), όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (+8,58%). Ως πιθανές αιτίες φαίνονται να είναι η αυξημένη ζήτηση, η ενεργειακή κρίση, ενώ και οι πρόσφατες εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο δύναται να έχουν θετική επίδραση. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα έχει αντιστραφεί σε σχετικά θετική από ουδέτερη. Ωστόσο, οι ασθενέστερες προοπτικές της οικονομίας της Κίνας σε συνδυασμό με ένα πιο δυνατό δολάριο, ως αποτέλεσμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, πιθανά να θέσουν υπό πίεση τις τιμές τους, λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικά υψηλό επίπεδο αποτίμησής τους.

Ειδικότερα για τα βοοειδή, το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Υπ. Γεωργίας, η παραγωγή βοοειδών για το 2021/22 αναθεωρήθηκε πτωτικά, λόγω χαμηλότερου ρυθμού σφαγής, ανεξαρτήτως του βάρους των σφαγίων. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των βοοειδών, για το 2021, που σφαγιάστηκαν, ήταν 2% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, καθώς οι περιορισμένες γεννήσεις των ζώων, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πλήττοντας βοσκότοπους, και οι περιορισμένες προμήθειες ζωοτροφών επηρέασαν σημαντικά την αγορά των βοοειδών.

Καθώς η παγκόσμια ζήτηση συνεχώς αυξάνεται, δεδομένου του περιορισμένου όγκου των προμηθειών, οι εξαγωγές των ΗΠΑ για το 2021/22 σε βόειο κρέας προβλέπεται να μειωθούν κατά 5%, ενώ οι εισαγωγές αναμένονται ενισχυμένες για το Μεξικό και τη Βραζιλία. Η αγορά εκτιμά ότι δύναται να συνεχιστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές των βοοειδών με βάση τα παραπάνω, όμως θεωρούν ότι η αγορά των βοοειδών βρίσκεται σε υπεραγορασμένο επίπεδο και ενδεχομένως να υπάρξει ενίσχυση των short θέσεων, θέτοντας σε πτώση τις τιμές τους.

23 February 2022
Banner