Παρέμβαση ΠΟΚΚ για τους ελέγχους και την ομαλή λειτουργία της πασχαλινής αγοράς

09 April 2020

Παρέμβαση ΠΟΚΚ για τους ελέγχους και την ομαλή λειτουργία της πασχαλινής αγοράς

Τη δική της παρέμβαση ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα πραγματοποιεί η Ομοσπονδία των κρεοπωλών, ζητώντας να εφαρμοστεί το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ σε όλη την αλυσίδα από τον κτηνοτρόφο μέχρι τον καταναλωτή.

Η ΠΟΚΚ καταγγέλλει για άλλη μία φορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων αλλά και το «κλείδωμα» των τιμών που έχει ήδη γίνει «από πολυεθνικές αλυσίδες οι οποίες στοχεύουν στο να αποπροσανατολίσουν τον καταναλωτή».

Με έγγραφο που απευθύνει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στην ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ΠΟΚΚ ζητά η εφαρμογή των νόμων να ελεγχθεί σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας , αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι «προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της λαθροσφαγής και της πώλησης ολόκληρων ή τεμαχισμένων σφαγίων μέσα από τη στάνη, δηλαδή κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο στον καταναλωτή και μάλιστα χωρίς υγειονομική θεώρηση».

Πιο αναλυτικά, το έγγραφο που υπογράφουν εκ μέρους της ΠΟΚΚ ο πρόεδρος Στ. Πέρρος και ο Γεν. Γραμματέας Σ. Κεσίδης, αναφέρει:

H Πανελλήνια  Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών  με γνώμονα το συμφέρον και την υγεία του καταναλωτή  για την  εορταστική περίοδο του Πάσχα τα καταστήματά μας θα ακολουθήσουν διευρυμένο ωράριο για την καλύτερη εξυπηρέτησή  των  και  επισημαίνει για ακόμα μια φορά  ότι:

i) Πρέπει να εφαρμοστεί  το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ»  σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή από τον κτηνοτρόφο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.

 ii) Επιβάλλεται η τοποθέτηση των ταυτοτήτων των σφάγιων σε εμφανές σημείο στο κατάστημα, ώστε να ενημερώνονται ορθά και πλήρως οι καταναλωτές για την προέλευση του κρέατος. Παράλληλα οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να μεριμνήσουν για την εφαρμογή της σε όλους τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας, ώστε να σταματήσει η αποκλειστική στοχοποίηση του κλάδου των Κρεοπωλών. 

iii) Προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός  που υφίστανται τα κρεοπωλεία μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους  σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να αναφέρουν  την ποιότητα και  την προέλευσή τους, επιβάλλεται η εμφανής αναγραφή προέλευσης και ποιοτικής κατάταξης του κρέατος, ώστε να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό για το προϊόν που καταναλώνει ή που πρόκειται να προμηθευτεί.

iv) Ενόψει των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνει η χώρα μας να ενταθούν οι έλεγχοι προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της λαθροσφαγής και της πώλησης ολόκληρων ή τεμαχισμένων σφαγίων μέσα από τη στάνη, δηλαδή κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο στον καταναλωτή και μάλιστα χωρίς υγειονομική θεώρηση. Για τον λόγο αυτό  προτείνουμε την επέκταση των ελέγχων  σε αποθηκευτικούς χώρους μεταφοράς των ΚΤΕΛ, ΤΑΧΙ και αυτοκινήτων.  Τούτο, εκτός από παράνομο  επιτείνει τη φοροδιαφυγή, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία του καταναλωτή και τέλος μεγιστοποιεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των συναδέλφων μας. 

v) Για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, μέλη της ΠΟΚΚ, υπάρχει αφθονία αμνοεριφίων και δυνατότητα επιλογής της τιμής με βάση την ποιότητα. Στο σημείο αυτό καταγγέλλουμε το «κλείδωμα» ήδη των τιμών από πολυεθνικές αλυσίδες οι οποίες στοχεύουν στο να αποπροσανατολίσουν τον καταναλωτή  και να πλήξουν τον κλάδο μας για ακόμη μια φορά.

Τελειώνοντας, παρά την υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του χώρου του κρέατος  θεωρούμε ότι ο κλάδος μας  μπορεί να  αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης- πυλώνα και λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας και ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες  για όλους μας.

09 April 2020
Banner
Banner