Παρέκκλιση από τους κανόνες για το στάτους «ελευθέρας βοσκής» ζητούν οι Ευρωπαίοι πτηνοτρόφοι

17 February 2017

Παρέκκλιση από τους κανόνες για το στάτους «ελευθέρας βοσκής» ζητούν οι Ευρωπαίοι πτηνοτρόφοι

Στην πίεση που υφίστανται οι πτηνοτρόφοι ως συνέπεια της γρίπης των πτηνών, αλλά και στην ανάγκη υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις ο Τσαρλς Μπάουρνς, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τα Πουλερικά και τα Αυγά, την οποία έχουν συστήσει οι Copa & Cogeca.

Ο Μπάουρνς, στέλεχος της Εθνικής Ένωσης Κτηνοτρόφων Αγγλίας και Ουαλίας και πτηνοτρόφος ο ίδιος, γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί τους τελευταίους μήνες, μετά το νέο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών: «Οι πτηνοτρόφοι μας που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στις μονάδες ελευθέρας βοσκής έχουν χτυπηθεί σκληρά από τις συνέπειες της γρίπης των πτηνών. Η προτεραιότητά μου είναι, στη διάρκεια της διετούς θητείας μου, θα είναι να επιλύσω αυτό το πρόβλημα και για την τρέχουσα περίσταση και για τα επόμενα ξεσπάσματα της ασθένειας. Πρέπει να εισαγάγουμε ευελιξία στους τρέχοντες κανόνες της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τέτοιες επιδημίες. Οι τιμές για πουλερικά και αυγά βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο πενταετίας και το 2017 θα είναι πιθανώς μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της γρίπης των πτηνών και της μείωσης των εξαγωγών στην Ιαπωνία, εάν δεν ληφθούν μέτρα».

Περισσότερο από το 80% των ωοπαραγωγών ορνίθων ελευθέρας βοσκής πρέπει να παραμένουν σε κλειστούς χώρους για να αποφύγουν τη μόλυνση από τον ιό, λέει ο Μπάουρνς, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στρατηγική επιτυχημένη. Όμως, λέει επίσης, οι κανόνες ορίζουν ότι τα αυγά των ωοπαραγωγών ορνίθων που παραμένουν σε κλειστούς χώρους για περισσότερο από 12 εβδομάδες, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ελευθέρας βοσκής, αλλά αυγά αχυρώνα. Η συνέπεια θα είναι να υπάρχουν πολύ λίγα αυγά ελευθέρας βοσκής διαθέσιμα στους Ευρωπαίους καταναλωτές τους επόμενους μήνες. Εκείνο που ζητούν οι Copa & Cogeca από την Κομισιόν είναι να εκδώσει μια παρέκκλιση ώστε οι όρνιθες ελευθέρας βοσκής που παραμένουν σε κλειστό χώρο για περισσότερο από 12 εβδομάδες εξαιτίας των μέτρων για τη γρίπη των πτηνών, να διατηρούν το στάτους της ελευθέρας βοσκής για λίγο μεγαλύτερη περίοδο, διαφορετικά οι πτηνοτρόφοι θα υποφέρουν πολύ. «Μέχρι τώρα, η Κομισιόν έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα αλλά είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις επαφές μέχρι να βρούμε μια λύση» λέει ο Μπάουρνς, θέτοντας ένα ακόμη ζήτημα: «Η Κομισιόν πρέπει να διαπραγματευθεί με Τρίτες Χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή αρχή της περιφερειοποίησης όπως αυτή έχει συμφωνηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι απαγορεύσεις θα επιβάλλονται μόνο στις περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα. Δεν είναι αποδεκτές οι μονομερείς απαγορεύσεις. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό δεδομένων των θετικών προοπτικών του κλάδου, αφού η κατανάλωση πουλερικών αναμένεται φέτος να αυξηθεί κατά 1,7%».

17 February 2017
Banner
Banner