Παρατηρητήριο και για το πρόβειο κρέας ζητά η Copa & Cogeca

11 January 2017

Παρατηρητήριο και για το πρόβειο κρέας ζητά η Copa & Cogeca

Την υποστήριξή της προς τις συστάσεις που κάνει η Ομάδα Εργασίας Αγροτικών Αγορών για την ενίσχυση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής, εξέφρασε χθες η πανευρωπαϊκή οργάνωση αγροτών, Copa & Cogeca. Το να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα παίρνουν ένα πιο δίκαιο μερίδιο επί της τιμής του προϊόντος είναι ένας βασικός οδηγός της οργάνωσης, η οποία (σε ακρόαση που έγινε ειδικά για να παρουσιαστούν οι συστάσεις της Ομάδας Εργασίας) υποστήριξε με ένταση τη δημιουργία Παρατηρητηρίων Αγοράς για το γάλα, το βόειο κρέας αλλά και για το χοίρειο κρέας, ενώ επιπροσθέτως ζητά να επεκταθεί το Παρατηρητήριο Αγοράς και στο πρόβειο κρέας.

Περαιτέρω, οι Ευρωπαίοι αγρότες υποστηρίζουν την άποψη της Ομάδας Εργασίας για υποχρεωτικά έγγραφα συμβόλαια ανάμεσα σε αγρότες, μεταποιητές και λιανεμπόριο, ενώ επίσης έχουν από πολύ καιρό ζητήσει τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα βοηθήσει να καταπολεμηθούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα τροφίμων. «Είναι ζωτικής σημασίας ένα τέτοιο πανευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου οι επιχειρήσεις να υφίστανται κυρώσεις όταν παραβαίνουν τους κανόνες. Αυτές τις κυρώσεις πρέπει να τις επιβάλει μία ανεξάρτητη αρχή στις περιπτώσεις μη-συμμόρφωσης» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Copa, Μάρτιν Μέριλντ, που συμπληρώνει επίσης ότι: «Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν περαιτέρω οι προθεσμιακές αγορές. Η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία τους βοηθά τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να μειώσουν την εξάρτησή τους από μία μόνο εκροή».

Σημειώνεται ότι Ομάδα Εργασίας Αγροτικών Αγορών είχε δημιουργηθεί εδώ και ένα έτος για να προτείνει στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. λύσεις απέναντι στην αστάθεια που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές αγροτικών προϊόντων με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους. Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Κ. Φίερμαν παρουσίασε τις προτάσεις στον Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, τον περασμένο Νοέμβριο. Η Copa & Cogeca βλέπει στις προτάσεις αυτές τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι αγρότες καλύτερη θέση στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων και να διεκδικήσουν ένα πιο δίκαιο μερίδιο από τις τιμές των προϊόντων. Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο πρόεδρος της Copa, «Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν παίρνουν ένα δίκαιο μερίδιο από την τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές. Ότι το μερίδιο αυτό έπεσε από 31% το 1995, σε μόλις 21% το 2011».

11 January 2017
Banner
Banner