Την παράταση των κανόνων της υφιστάμενης ΚΑΠ αποφάσισαν οι Ευρωβουλευτές

16 December 2020

Την παράταση των κανόνων της υφιστάμενης ΚΑΠ αποφάσισαν οι Ευρωβουλευτές

Εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο με 653 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 22 αποχές, ο νέος νόμος που παρατείνει την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) έως το τέλος του 2022.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι ενισχύσεις προς τους γεωργούς και τους δικαιούχους αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να συνεχιστούν, δημιουργώντας την αναγκαία γέφυρα με τη νέα ΚΓΠ για το 2021-2027 που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η έγκρισή της.

Με αυτές τις μεταβατικές διατάξεις, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να διευκολύνουν τις αποζημιώσεις προς τους γεωργούς όταν σημειώνονται σοβαρές μειώσεις του εισοδήματός τους και για απώλειες που προκαλούνται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, επιδημίες ζωικών ή φυτικών ασθενειών, ή προσβολή από παράσιτα. Το Κοινοβούλιο πέτυχε επίσης τη θέσπιση κανόνων που παρέχουν στα κράτη μέλη μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για τη στήριξη των γεωργών, ιδίως κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.

Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν ακόμη να παρατείνουν, πέραν των τριών ετών που είχαν αρχικά προβλεφθεί, τη διάρκεια των νέων πολυετών έργων αγροτικής ανάπτυξης που εστιάζουν στη βιολογική γεωργία και σε μέτρα φιλικά προς το κλίμα και το περιβάλλον, ενώ περιέλαβαν στη δέσμη μέτρων τα έργα για την καλή διαβίωση των ζώων.

Επιτάχυνση της ενίσχυσης των 8 δισ. €

Οι πρόσφατα συμφωνηθέντες κανόνες για τους τρόπους με τους οποίους οι γεωργοί, οι παραγωγοί τροφίμων και οι αγροτικές περιοχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα 8 δισ. της βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19, με στόχο τη χρηματοδότηση της ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής ανάκαμψης τους κατά τα επόμενα δύο έτη, αποτελούν επίσης μέρος της συνολικής συμφωνίας. Περίπου το 30% των χρημάτων για την ανάκτηση θα καταστούν διαθέσιμα το 2021, ενώ το υπόλοιπο 70% θα αποδεσμευθεί το 2022.

Εξασφαλίζεται τουλάχιστον το 37% της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη των βιολογικών καλλιεργειών, για δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα και για την καλή μεταχείριση των ζώων. Τουλάχιστον το 55% των πόρων θα παρασχεθεί για να στηρίξει επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συμβάλλουν σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη και νεοφυείς επιχειρήσεις νέων γεωργών.

Σημειώνεται ότι το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο χρειάζεται και την έγκριση του Συμβουλίου προτού τεθεί σε ισχύ.

16 December 2020
Banner
Banner