Παραίτηση Πεβερέτου από την επιτροπή για τους βοσκότοπους

15 May 2015

Παραίτηση Πεβερέτου από την επιτροπή για τους βοσκότοπους

Story Highlights

  • Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Πεβερέτος μιλά για καθυστερήσεις στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων και καταγγέλει ότι αγνοήθηκε η πρόταση του ΣΕΚ

Related Articles

Την παραίτησή του από την Ομάδα Εργασίας για τη διαχείριση των βοσκοτόπων δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, αφήνοντας έντονες αιχμές για τις εργασίες της. Ο κ. Πεβερέτος στην επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου μιλά για καθυστερήσεις στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων και καταγγέλει ότι αγνοήθηκε η πρόταση του ΣΕΚ.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρει ως λόγους της παραίτησής του:

  • Οι καθυστερήσεις στο θέμα της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι πλέον επικίνδυνες καθώς μπήκε ο μήνας Μάιος και δεν υπάρχει καμιά απολύτως ορατή εξέλιξη τέτοια που να διασφαλίζει την άμεση ολοκληρωμένη και ορθή σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην δοθούν τουλάχιστον οι προκαταβολές των επιδοτήσεων και να πληγεί βαρύτατα ο ήδη πολύπαθος κλάδος της κτηνοτροφίας.
  • Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ανάλυση διαφόρων σεναρίων με τα οποία επιχειρείται η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας με τρόπο αντιεπιστημονικό, τα οποία αμφισβητήθηκαν και από έγκριτους επιστήμονες που συμμετέχουν στην ομάδα Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου για τη διαχείριση των βοσκοτόπων.
  • Αγνοήθηκε επιδεικτικά και ανεξήγητα η έγκυρη και ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΕΚ η οποία είναι επιστημονικά ακριβής, εφαρμόσιμη και στηρίζεται στην χρήση αξιόπιστων δεδομένων που περιγράφουν όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοση ενός βοσκοτόπου. Δεν δέχτηκαν ούτε να την συζητήσουν. Ενώ παράλληλα προχωρούσαν διαδικασίες χωρίς ενημέρωση της θεσμοθετημένης Ομάδας Εργασίας.

Οι βασικοί στόχοι της πρότασης που είχε καταθέσει ο ΣΕΚ από τις 7 Ιανουαρίου στο Υπουργείο είναι:

  • Η γρήγορη, έγκαιρη και έγκυρη χαρτογράφηση και σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
  • Η διασύνδεση με υφιστάμενα πληροφορικά συστήματα, ώστε να είναι εφικτή και σε πραγματικό χρόνο η σύνδεση των εκτάσεων των βοσκοτόπων με τα δικαιώματα.
  • Η συμπερίληψη της χαρτογράφησης και των ιδιωτικών βοσκοτόπων, διότι η σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων για τους ιδιωτικούς βοσκότοπους από τους κτηνοτρόφους θα προσθέσει ένα επιπλέον δυσβάστακτο κόστος στις πλάτες τους.
  • Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων, οι οποίες είναι αποδεκτές και προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστημονική κοινότητα.
  • Η μετέπειτα ψηφιακή χρήση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στη σύνταξη των οριστικών.
15 May 2015
Banner
Banner