Παπαδημητρίου: Κλειδί για την εξωστρέφεια ο ΟΚΑΑ

31 March 2017

Παπαδημητρίου: Κλειδί για την εξωστρέφεια ο ΟΚΑΑ

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμ. Παπαδημητρίου συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΑ ΑΕ στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δραστηριότητα του Οργανισμού και να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους και με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Αγορά.

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού στην οποία συμμετείχαν οι: Μυτηλινάκης Μιχάλης, Πρόεδρος του Οργανισμού, Γεωργακάκου - Κουτσονίκου Στεφανία , Διευθύνουσα Σύμβουλος, Βασιλειάδης Στέλιος, Αντιπρόεδρος, Βαγιάκης Γιώργος, μέλος ΔΣ, Μπουμπουρής Νίκος, μέλος ΔΣ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μαρμαρινός Σπύρος, μέλος ΔΣ και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εμπόρων της Λαχαναγοράς, και οι Γενικοί Διευθυντές, Γιάννης Τριανταφύλλης και Βασίλης Κατσιώτης.

Η κα Γεωργακάκου-Κουτσονίκου  παρουσίασε τα βασικά στοιχεία για τη λειτουργία του Οργανισμού και τις δράσεις του, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως λόγω υποστελέχωσης και παλαιότητας των εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού, που παρουσιάζει αύξηση της κερδοφορίας του το 2016, ως αποτέλεσμα του νέου σχεδιασμού της Διοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε στενή συνεργασία με τους εμπόρους, με βασικό άξονα την αποτελεσματικότερη διαχείριση οργανικών και ανακυκλώσιμων. Συζητήθηκαν επίσης οι σχεδιαζόμενες από τον Οργανισμό δράσεις για την ενδυνάμωση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εθνικής πολιτικής εξαγωγών στον τομέα των νωπών αγροδιατροφικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ψυκτικών χώρων, η ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών και δράσεων, η δημιουργία άξονα συνεργασίας μεταξύ των τριών κεντρικών αγορών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, καθώς και η ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων δομών για τη διεύρυνση της αγοράς και την  ένταξη νέων επιχειρήσεων και κατηγοριών προϊόντων. Ειδική αναφορά έγινε και στην μετατροπή του χώρου της ΚΑΑ σε επιχειρηματικό πάρκο ειδικού τύπου, που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης, και θα  επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τον Οργανισμό και τις εγκαταστημένες σε αυτόν επιχειρήσεις.

Ακολούθησε περιοδεία του Υπουργού σε επιχειρήσεις της Λαχαναγοράς και της Κρεαταγοράς, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη λειτουργία, τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στο κατάμεστο Αμφιθέατρο της ΚΑΑ με τη συμμετοχή στελεχών του Οργανισμού, εργαζομένων και επιχειρηματιών.

Ο κ. Μυτιληνάκης, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη δυναμική του Οργανισμού και την πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο, η οποία έχει επιφέρει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα και τόνισε ότι «το ενδιαφέρον θα πρέπει να εξελίσσεται και να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας». Αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που επιτελείται από τον ΟΚΑΑ και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαχειρίζονται την πρωτογενή παραγωγή και να εφοδιάζουν την κατανάλωση με ασφαλή και υγιεινά προϊόντα και σε προσιτές τιμές, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις δυνατότητες συμβολής του Οργανισμού στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Υπουργός, ο οποίος, αφού συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο και τους εργαζομένους του ΟΚΑΑ για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του Οργανισμού και τη δυναμική πανελλαδική του παρουσία, τόνισε ότι «σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο,  η εύρυθμη λειτουργία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, συμβάλλοντας έμπρακτα στην υλοποίηση του οράματος της δίκαιης ανάπτυξης αυτής της κυβέρνησης». Επίσης, ανέφερε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συμβολή του ΟΚΑΑ στην επίτευξη των βασικών στόχων του Υπουργείου, που είναι: η τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η προαγωγή της καινοτομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί ο Οργανισμός με υλοποίηση σειράς δράσεων αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως και στις προοπτικές του να εξελιχθεί σε σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο logistics, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό όλων των σταδίων διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Δήλωσε τέλος ότι ήταν ιδιαιτέρως σημαντική η περιοδεία του στον χώρο και τα όσα του μετέφεραν τα μέλη του ΔΣ, οι εργαζόμενοι και οι έμποροι, και δεσμεύθηκε να ανανεώσουν το ραντεβού τους για μια πιο εκτεταμένη και παραγωγική συνάντηση.

Ακολούθησε, η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παπαδεράκη, ο οποίος με τη σειρά του εξήρε το έργο του Οργανισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ΟΚΑΑ αποτελεί θετικό παράδειγμα Δημόσιας παρουσίας στην κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα του τόπου, στον ευαίσθητο τομέα της τροφοδοσίας του πληθυσμού με νωπά προϊόντα. Μάλιστα, τόνισε ότι  τα αποτελέσματα της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών , αλλά και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας των χονδρεμπορικών δραστηριοτήτων σε οργανωμένους φορείς υποδοχής, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα για την Εθνική Οικονομία, την κοινωνία αλλά, και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Επισήμανε δε, ότι τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν σε όλους, με την παρούσα διοίκηση του Οργανισμού να επιτελεί σημαντικό έργο και στον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και στους εμπόρους, τους εργαζομένους και τις δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας (ΣΕΚΛΑ), κ. Κυρλής Στέφανος που επισήμανε ότι διαχρονικός στόχος της Κεντρικής Αγοράς, από την έναρξη της λειτουργίας της έως και σήμερα, είναι η διάθεση και διανομή των νωπών προϊόντων με οργανωμένο και ελεγχόμενο τρόπο προκειμένου να διασφαλίζεται η υγιεινή,  ο ασφαλής τρόπος διακίνησης, η σήμανση και η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Εμπόδιο σε όλη αυτή τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται, αποτελεί το παρεμπόριο που ανθεί, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη του υγιούς και καθαρού εμπορίου και προκαλώντας μεγάλη απώλεια εσόδων. Ο κ. Κυρλής, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη ψυκτικών χώρων στην ΚΑΑ, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου όγκου νωπών προϊόντων σε καθημερινή βάση και αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.

Τέλος, ο κ. Μπουμπουρής Νίκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο για την αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί και τη στήριξή τους στα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και οι εργαζόμενοί του, αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα του Συλλόγου για επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για συναδέλφους τους που εργάζονται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, το οποίο αδίκως, όπως ανέφερε, καταργήθηκε το 2014, ζητώντας τη στήριξη και την παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου.

Η επίσκεψη έκλεισε με δέσμευση όλων των πλευρών για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

31 March 2017
Banner
Banner