Απ. Πάνας: Επιδότηση των κτηνοτρόφων για εμβολιασμό ενάντια στον καταρροϊκό

19 January 2021

Απ. Πάνας: Επιδότηση των κτηνοτρόφων για εμβολιασμό ενάντια στον καταρροϊκό

«Να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι για τον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου τους ενάντια στον καταρροϊκό πυρετό», ζητά ο Βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝ.ΑΛ., Απόστολος Πάνας, με αφορμή τη σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κινήματος προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την Ερώτηση οι βουλευτές υπενθυμίζουν το προ εξαετίας ξέσπασμα της επιδημίας καταρροϊκού πυρετού σε όλη την Ελλάδα, που έπληξε μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου πολλών κτηνοτρόφων, και ζητούν την ενίσχυση του ήδη πληττόμενου αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα, επιδοτώντας τον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου.

Όπως σχολίασε σχετικά ο κ. Πάνας: «Προκειμένου να μην επαναληφθούν παρεμφερή φαινόμενα καταστροφής στον κτηνοτροφικό κλάδο καθώς και λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του covid-19 σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στις τιμές των αμνοεριφίων το περασμένο Πάσχα, οι οποίες έχουν φέρει την κτηνοτροφική οικογένεια σε κατάσταση “οικονομικής ασφυξίας”, ζητώ την αμέριστη και πολυεπίπεδη στήριξη των κτηνοτρόφων από τα αρμόδια Υπουργεία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με θέμα: «Να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι για τον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου τους ενάντια στον καταρροϊκό πυρετό»

«Έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος το φθινόπωρο, από το ξέσπασμα της επιδημίας καταρροϊκού πυρετού σε όλη την Ελλάδα, που έπληξε μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου πολλών κτηνοτρόφων. Αλλά και ειδικότερα, στη Λάρισα η ασθένεια τότε «χτύπησε» κυρίως εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, στην περιοχή του Τυρνάβου, με τουλάχιστον 164 οικογένειες κτηνοτρόφων να βρίσκονται εγκλωβισμένες σε κατάσταση «οικονομικής ασφυξίας», από τις συνεχείς παλινωδίες, διαδοχικών ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε μια «καφκικού» τύπου γραφειοκρατία και ασυνεννοησία, που τελικά… κατέληξε σε υποτυπώδεις αποζημιώσεις για τους δικαιούχους.

Φέτος, ωστόσο, και λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του covid-19, ενώσεις και σύλλογοι κτηνοτρόφων τονίζουν τη σημασία της πρόληψης και επιτακτικά ζητούν από την ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., να ενισχύσει τον εν λόγω κλάδο του πρωτογενούς τομέα, επιδοτώντας τον εμβολιασμό του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρεμφερή φαινόμενα καταστροφής.

Δεδομένου ότι οι μνήμες των απανταχού πληγέντων κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό σε όλη την Επικράτεια από την ανείπωτη καταστροφή της περιουσίας τους, παραμένουν νωπές.

Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω μειωμένων εσόδων, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των στρεβλώσεων στις τιμές των αμνοεριφίων το περασμένο Πάσχα, μια αβλεψία από πλευράς της επίσημης Πολιτείας στο κρίσιμο ζήτημα της πρόληψης του καταρροϊκού πυρετού, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Δεδομένου ότι για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο παρόν και το εγγύς μέλλον εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη έγκαιρης επιδότησης των εμβολίων ενάντια στον καταρροϊκό πυρετό για τους κτηνοτρόφους της χώρας.

Δεδομένου ότι το «προλαμβάνειν», πάντοτε, αποτελεί πιο σώφρων επιλογή από το «θεραπεύειν».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να προβούν στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να επιδοτηθεί ο εμβολιασμός του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, ενάντια στον καταρροϊκό πυρετό και να αποφευχθούν έτσι τα φαινόμενα του 2014;»

19 January 2021
Banner