Απ. Πάνας: «Εκκωφαντική απουσία της Κυβέρνησης από τον αγροδιατροφικό τομέα

17 July 2020

Απ. Πάνας: «Εκκωφαντική απουσία της Κυβέρνησης από τον αγροδιατροφικό τομέα

Έντονη κριτική στην αδυναμία της Κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον αλιέα, τον πτηνοτρόφο και όλους τους αγροτικούς κλάδους που υπέστησαν ισχυρό πλήγμα λόγω κορωνοϊού, άσκησε ο Απόστολος Πάνας, Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ομιλητής για τα αγροτικά ζητήματα στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής με θέμα «Ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα Κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης», ο κ. Πάνας μίλησε για αναβλητικότητα και αναποτελεσματικότητα στην κυβερνητική πολιτική για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι τα 150 εκ. ευρώ που διατίθενται προς αξιοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αρκούν επ’ ουδενί να καλύψουν τη ζημιά σε κλάδους όπως τα κηπευτικά, η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ από τους κρατικούς πόρους 10 δισ. για την εμπροσθοβαρή εκτέλεση του ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025) διατίθενται στον πρωτογενή τομέα μόλις 28 εκ. ευρώ ήτοι ποσοστό 0,28% των πόρων του προγράμματος.

Ακόμη, ο κ. Πάνας εγκάλεσε την Κυβέρνηση για τη μη παροχή στους αγρότες βιώσιμου πλαισίου τραπεζικού δανεισμού, για την απόρριψη της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για άμεση προκαταβολή 50% της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 850 εκ. ευρώ με επιβάρυνση του Δημοσίου μόνο με τους τόκους, για την απαράδεκτη καθυστέρηση των αποζημιώσεων στην ελαιοκαλλιέργεια, στην αμπελουργία, στις θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες, για τη μη καταβολή της εισοδηματικής στήριξης κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis, για την άρνηση καθιέρωσης αγροτικού πετρελαίου για την μείωση του κόστους  παραγωγής.

Ο κ. Πάνας τόνισε ιδιαιτέρως την παντελή έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο και την επιδεικτική ολιγωρία της Κυβέρνησης στην παροχή λύσεων στα αδιέξοδα των αγροτών.

«Θέλουμε καθαρές λύσεις για τον πληττόμενο, όσο λίγοι, πρωτογενή τομέα και έχουμε παρουσιάσει λεπτομερές πρόγραμμα σε αυτή την κατεύθυνση. Ας κάνει επιτέλους η Κυβέρνηση τη δουλειά της», κατέληξε ο κ. Πάνας.

17 July 2020
Banner
Banner