Ορκωτοί λογιστές στους ελέγχους για ελληνοποιήσεις κρεάτων

08 December 2016

Ορκωτοί λογιστές στους ελέγχους για ελληνοποιήσεις κρεάτων

Στους 1.271 ανέρχεται το σύνολο των ελέγχων που πραγματοποίησαν στη διάρκεια του 2016 (μέχρι την 20ή Νοεμβρίου) οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στο κρέας. Από αυτούς, 456 περιπτώσεις πέρασαν τον έλεγχο με «Όλα καλώς», 469 περιπτώσεις οδήγησαν σε σύσταση ή επανέλεγχο (υπάρχει και μικρός αριθμός ελέγχων το αποτέλεσμα των οποίων βρισκόταν την 20ή Νοεμβρίου ακόμη σε διαδικασία καταχώρισης στο ΑΡΤΕΜΙΣ).

Από τις υπολειπόμενες 324 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν για αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή, επιβλήθηκε πρόστιμο στις 72 (σύνολο προστίμων 26.200 ευρώ), ενώ εκκρεμούν ακόμη 226 περιπτώσεις.

Αυτά είναι τα στοιχεία που έφερε στη Βουλή ο υπουργός ΥΠΑΑΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στην ίδια απάντηση ο κ. Αποστόλου σημείωνε πάντως ότι γενικός στόχος του Υπουργείου του είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Είναι δύσκολο όμως να εξηγήσει κάποιος τι εννοεί ο υπουργός όταν (στην ίδια απάντηση) αναφέρει ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η εντατικοποίηση των ελέγχων, η οποία δεν πάσχει με βάση τους διαθέσιμους πόρους». Η... διαθέσιμη λογική εξήγηση πάντως είναι ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερους ελέγχους, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή... δεν έχουμε πόρους. Δηλαδή, λίγα μπορούμε, λίγα κάνουμε». Όπως και να το σκεφτεί κανείς, αυτό είναι μια έμμεση παραδοχή ότι οι έλεγχοι στην αγορά για ελληνοποιήσεις απέχουν από αυτό που θα έπρεπε να είναι (Όχι βεβαίως ότι επί προηγούμενων κυβερνήσεων (σε καιρό μνημονίου) τα πράγματα ήταν και πολύ διαφορετικά).

Πάντως, αν μόνο 72 είναι οι περιπτώσεις που πήραν πρόστιμο για ελληνοποιήσεις μέσα στο 2016, τότε δύο τινά συμβαίνουν: Είτε το πρόβλημα ελληνοποιήσεων δεν είναι και τόσο μεγάλο και... κακώς διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι. Είτε οι έλεγχοι δεν είναι αρκετοί.

Πάντως ο υπουργός, απαντώντας στον κ. Χαρακόπουλο, τονίζει ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ήδη επεξεργαστεί τροποποίηση της ΚΥΑ 412/8932/2012 (περί αναγραφής προέλευσης σε όλα τα εμπορικά έγγραφα, μηνιαίων ισοζυγίων κλπ.), «προκειμένου να γίνει προσαρμογή με τις διατάξεις των Κανονισμού 1337/2013 και βελτιώσεις του συστήματος ελέγχου της ιχνηλασιμότητας και καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων, στις οποίες, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται και θέματα συντονισμού/εποπτείας και υπολογισμού του ύψους των προστίμων, καθώς και η συνδρομή στο έργο των κλιμακίων ελέγχου, σώματος ορκωτών λογιστών».

08 December 2016
Banner
Banner