Για ένα οριστικό σύστημα ΦΠΑ ψήφισαν οι ευρωβουλευτές

24 November 2016

Για ένα οριστικό σύστημα ΦΠΑ ψήφισαν οι ευρωβουλευτές

Story Highlights

  • Σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ έσοδα από τον ΦΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της Ε.Ε. (2014)
  • 168 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι είναι η απώλεια εσόδων από απάτη ή από αδυναμία είσπραξης ΦΠΑ (2013)
  • Η διασυνοριακή απάτη ανέρχεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ

Related Articles

Ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 24/11 στο Ευρωκοινοβούλιο η ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σχετική συζήτηση είχε προηγηθεί, καθώς χθες Τετάρτη το απόγευμα η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ασχολήθηκε με το σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ, που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σημερινό ευρωπαϊκό σύστημα ΦΠΑ για το διασυνοριακό εμπόριο, υπάρχει από το 1993. Για να μπορέσει όμως, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επέκτασης των επιχειρήσεων και στο διαδικτυακό εμπόριο, είναι απαραίτητη η μεταρρύθμισή του. Εξίσου σημαντική είναι και η καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ.

«Έχουμε δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η δημιουργία οριστικού συστήματος ΦΠΑ, γιατί τα τελευταία 23 χρόνια είχαμε μεταβατικό σύστημα και ο δεύτερος και πιο σημαντικός, είναι η καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, που υπάρχει σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, Βέρνερ Λάνγκεν (Γερμανία).

Αφορά τα προϊόντα που πωλούνται στο διακοινοτικό εμπόριο και ως εκ τούτου απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Η απαλλαγή βασίζεται στο γεγονός ότι ο ΦΠΑ πρέπει να καταβληθεί όταν η πώληση πραγματοποιείται στη χώρα προορισμού.

forologia-euΕίναι όμως δυνατό εκείνος που εισάγει, να εκμεταλλευθεί αυτό το σύστημα δημιουργώντας μια εικονική εταιρεία που αγοράζει χωρίς ΦΠΑ αγαθά από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., τα πουλάει στη χώρα του με ΦΠΑ και κατόπιν εξαφανίζεται για να αποφύγει να καταβάλει ΦΠΑ στις φορολογικές Αρχές.

Αυτός ο κύκλος μπορεί να συνεχιστεί, γεγονός που εξηγεί και τον όρο «απάτη-γαϊτανάκι», όταν τα ίδια προϊόντα πωλούνται πολλές φορές μεταξύ ανέντιμων εταιρειών και εκτός συνόρων.

Η εισήγηση που συζήτησαν οι ευρωβουλευτές χθες, συμμερίζεται την άποψη της Κομισιόν, ότι το οριστικό σύστημα ΦΠΑ θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της φορολόγησης στη χώρα τελικού προορισμού των αγαθών και υπηρεσιών, δεδομένου ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβληθεί η αρχή της χώρας προέλευσης. Επίσης, θεωρεί ότι η μείωση του αριθμού των εξαιρέσεων είναι σημαντική για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και ότι ο καλύτερος και πλέον αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της απάτης είναι ένα απλό σύστημα ΦΠΑ με όσο το δυνατόν χαμηλότερο συντελεστή. Τέλος, καλεί την Κομισιόν να μελετήσει προσεκτικά τις συνέπειες του μηχανισμού αντιστροφής της επιβάρυνσης και να εξετάσει αν η διαδικασία αυτή θα απλουστεύσει την κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα περιορίσει την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

24 November 2016
Banner
Banner