Οργισμένη επιστολή από Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ για την εκπροσώπηση στις οργανώσεις Copa – Cogeca

19 June 2017

Οργισμένη επιστολή από Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ για την εκπροσώπηση στις οργανώσεις Copa – Cogeca

Σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ προκάλεσε το γεγονός ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έγινε μέλος των ευρωπαϊκών οργανώσεων Copa – Cogeca. Ο Παύλος Σατολιάς (φωτο), πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, χαρακτηρίζει μάλιστα «όνειδος για τη χώρα να την εκπροσωπεί στις κεντρικές ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις μια ιδιωτική εταιρεία».

Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή – παρέμβαση προς τα πολιτικά κόμματα, το σύνολο των βουλευτών και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, αλλά και μια σειρά από προβληματισμούς, σχετικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ επίσης ζητά την άμεση παρέμβασή τους προκειμένου «να επανέλθει η τάξη και να αποκατασταθεί η λογική». Στην επιστολή, που υπογράφει Παύλος Σατολιάς, γίνεται μνεία στη σημασία και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις αυτές στη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και παρατίθενται τα αυτονόητα επιχειρήματα για την ανάγκη να είναι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών εκείνοι που θα μετέχουν και όχι ιδιώτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το Συνεταιριστικό Κίνημα στην Ελλάδα, ύστερα από μια μακρά περίοδο αποδιοργάνωσης, βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους ανασύνταξής του. Σε ότι αφορά τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, σας γνωρίζουμε ότι μόλις πρόσφατα διενεργήθηκε η πρώτη εκλογική Γενική Συνέλευση και συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίαση του οποίου δρομολογήθηκαν οι ενέργειες για την εκπροσώπησή μας στις κορυφαίες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca.

Ως θεσμικός εκπρόσωπος των συνεταιρισμένων αγροτών και των οργανώσεών τους, καταστατική μας υποχρέωση είναι το να υποστηρίζουμε τις θέσεις τους στο εξωτερικό, μετέχοντας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Επιτροπή των Γεωργικών Επαγγελματικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COPA), η Γενική Επιτροπή Αγροτικού Συνεργατισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COGECA). Άλλωστε, ως το διάδοχο σχήμα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η φυσική μας θέση βρίσκεται εκεί. Στις δυο αυτές κορυφαίες συνεταιριστικές οργανώσεις της Ευρώπης, όπου εξ ορισμού και εκ των πραγμάτων πρέπει να μετέχουν Συνεταιρισμοί και όχι ιδιωτικές εταιρείες, το μόνο προσόν των οποίων είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν μια θέση, που δεν τους ανήκει.

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, η οποία υπεγράφη στις 25 Μαρτίου 1957, περιείχε ήδη τις σημαντικότερες διατάξεις πλαισίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
Η σχέση μεταξύ των κοινοτικών αρχών και των εκπροσώπων του γεωργικού τομέα έμεινε ανοιχτή από τη Συνθήκη, αλλά η Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία της για στενή συνεργασία σε πρώιμο στάδιο και κάλεσε τους εκπροσώπους των γεωργικών οργανώσεων να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στη Διάσκεψη του Stresa του 1958.
Οι ίδιοι οι γεωργοί ήταν πεπεισμένοι για τη σημασία της Κοινότητας για τον τομέα τους και στις 6 Σεπτεμβρίου 1958 δημιουργήθηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός αντιπροσωπευτικός οργανισμός COPA. Ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 1959, οι γεωργικοί συνεταιρισμοί της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δημιούργησαν την ευρωπαϊκή ομπρέλα τους, την COGECA (Γενική Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών). Η σταθερή παρουσία και η συμμετοχή των Συνεταιρισμών της χώρας, μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ και της εργασίας της στο γραφείο των Βρυξελλών όλα τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση πολιτικών υπέρ της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Στο μείζον ερώτημα «ποιος θα εκπροσωπεί τους Έλληνες αγρότες στην Copa – Cogeca;», η απάντηση είναι, νομίζουμε, προφανής. Και σίγουρα, δεν μπορεί να εκχωρηθεί αυτό το δικαίωμα σε μια εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων, πολύ περισσότερο όχι στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., που ευθέως υπονομεύει τους συνεταιρισμούς. Με κανένα πρόσχημα και με καμία δικαιολογία.

Αναμφίβολα οι συνεταιριστές φέρουμε μεγάλη ευθύνη που επιτρέψαμε να δημιουργηθεί αυτό το κενό, ώστε να παρεισφρήσει η εν λόγω εταιρεία. Δημιουργεί, ωστόσο, αλγεινές εντυπώσεις για την ίδια τη χώρα, σαφώς και για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές οργανώσεις, το γεγονός ότι παραχωρήθηκε, έναντι αντιτίμου, το δικαίωμα σε μια εταιρεία να μπορεί να υποστηρίζει σήμερα ότι αυτή εκπροσωπεί τους Έλληνες αγρότες και τους συνεταιρισμούς στην Ευρώπη.

Θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει κάποιος θέση στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου χωρίς να έχει την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών; Θα μπορούσε απλά να πληρώσει το όποιο αντίτιμο και να αγοράσει τον τίτλο του βουλευτή; Δυστυχώς, κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ. Και λυπούμαστε που το λέμε, αλλά συνιστά όνειδος για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές οργανώσεις, αλλά και για τη χώρα.

Αξιότιμοι κύριοι,

Έχει ήδη αποφασιστεί ότι στο πλαίσιο του διαλόγου για την επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις για την διεύρυνση του ρόλου των συνεταιρισμών προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με το περιβάλλον και την αειφορία. Ο κύριος προσανατολισμός των συνεταιρισμών παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, αλλά θα πρέπει να εξετάσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την μεταβολή των προτεραιοτήτων σε θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με ποιο δικαίωμα και με ποια εξουσιοδότηση θα μιλήσει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. για αυτά; Δεν μας εκπροσωπεί, δεν μας εκφράζει, δεν την εμπιστευόμαστε. Και το κυριότερο: δεν διαθέτει ούτε τη γνώση ούτε την εμπειρία για να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο.

Και πως θα μπορούσε, όταν:  “Η GAIA-EPIXEIREIN είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, που παρέχει εμπορικές υπηρεσίες πληροφορικής υποστήριξης σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η ιδιοκτησία και ο έλεγχός της (κατά τα 2/3 των μετοχών) βρίσκεται σε μη-αγρότες (Εξέλιξη/Τράπεζα Πειραιώς και Neuropublic ΑΕ, ιδρυτική εταιρεία πληροφορικής). Ο έλεγχός της εξασκείται αποκλειστικά από τους μετόχους της, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου, δεδομένου των περιορισμών που ισχύουν για τις εμπορικές μετοχικές εταιρείες (ΑΕ).”.

Θέτουμε, λοιπόν, ξεκάθαρα το ερώτημα: Αυτοί θα εκπροσωπούν τη χώρα μας στα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα, εκεί όπου χαράσσονται οι πολιτικές για τον αγροτικό τομέα;

Αξιότιμοι κύριοι,

η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είναι και υποχρεωμένη και πρόθυμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε το ρόλο που πραγματικά μας ανήκει, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση που μας κληροδότησε το πρότερο σχήμα, με πλήρη συμμετοχή και ενασχόληση σε όλες τις εργασίες που σχετίζονται με την αγροτική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ και με την ανάληψη όλων των χρηματοοικονομικών δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτή την δραστηριότητα, καθώς και από την συμμετοχή στην Copa και στην Cogeca. 

Ζητάμε την άμεση και αποφασιστική παρέμβασή σας, προκειμένου να επανέλθει η τάξη και να αποκατασταθεί η λογική. Είναι θέμα αξιοπρέπειας για την Ελλάδα, είναι ζήτημα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας για τους παραγωγούς.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και αναμένουμε ενημέρωση για τις δικές σας ενέργειες».

19 June 2017
Banner
Banner