Οργή ΠΟΓΕΔΥ για την εμπλοκή ιδιωτών στην αδειοδότηση επιχειρήσεων

28 November 2016

Οργή ΠΟΓΕΔΥ για την εμπλοκή ιδιωτών στην αδειοδότηση επιχειρήσεων

Story Highlights

  • ΠΟΓΕΔΥ: Αυτά που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της τρόικα, να δώσουν τον δημόσιο έλεγχο για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα, το κάνει η σημερινή κυβέρνηση

Related Articles

Δεν προλάβαμε να γράψουμε την Παρασκευή ότι αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις για την εμπλοκή ιδιωτών στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, και ήρθε σήμερα μια οργισμένη και καυστική ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, να μας επιβεβαιώσει. Η Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «εκπαραθυρώνει αρμοδιότητες που διαχρονικά ασκούνταν από το ΥΠΑΑΤ και τις γεωτεχνικές δομές του Δημοσίου, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κι όχι από την εθνική νομοθεσία». Καταγγέλλει μάλιστα ότι «η τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που την έκανε δεκτή η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, δεν προέβλεπε αυτές τις καταργήσεις και απεμπολήσεις αντικειμένων του ΥΠΑΑΤ που προωθούνται από την τρόικα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο λόγος βέβαια για τα δύο νομοσχέδια που έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για τα οποία η ΠΟΓΕΔΥ τοποθετείται με την ανακοίνωση πιο συγκεκριμένα:

«… Στο σχέδιο νόμου “Νέο θεσμικό πλαίσιο για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις” προβλέπεται η κατάργηση όλων των ελεγκτικών διαδικασιών στα αντικείμενα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, ασφάλεια στα φυτικά, ζωικά και αλιευτικά προϊόντα καθώς και στα εφόδια που αφορούν εισροές στη γεωργία κατά παράβαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά όλα αυτά αφορούν τις λαϊκές μάζες που θα τρώνε αμφίβολης ποιότητας και επικίνδυνα προϊόντα γιατί απλά δεν θα υπάρχει έλεγχος και θα πλουτίζουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Παράλληλα στο ίδιο σχέδιο νόμου καταργούνται όλα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που εισπράττονται μέσω του ΥΠΑΑΤ για την κάλυψη των δραστηριοτήτων που αφορούν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα την τρύπα αυτή θα κληθεί να την καλύψει ο φτωχοποιημένος και εξαθλιωμένος ελληνικός λαός.

Στο δεύτερο σχέδιο νόμου “Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις” καρατομούνται όλες οι ελεγκτικές διαδικασίες και προϋποθέσεις στα φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα και λοιπά, αφήνοντας στην “καλή θέληση των επιχειρήσεων” τη συμμόρφωση στους κανονισμούς της Ε.Ε. τη στιγμή που οι κανονισμοί απαιτούν δημόσιο έλεγχο.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η προτεινόμενη διάταξη για την εμπορία λιπασμάτων. Συγκεκριμένα, ενώ με τον Ν.4384/16 που ψήφισαν οι ίδιοι και είχε συμφωνήσει και η τρόικα, ψηφίστηκε η πλήρης απασχόληση υπεύθυνου επιστήμονα στις επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων, έρχονται τώρα να την καταργήσουν βάζοντας από το παράθυρο και τη μερική απασχόληση.

Ποιο ήταν το σωστό; Τότε ή τώρα;

Αυτά που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της τρόικα, να δώσουν τον δημόσιο έλεγχο για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα, το κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Δοξάστε τους!

ΥΓ.: Εάν στο έγκλημα αυτό, όπως αφήνουν να εννοηθεί, συμμετείχαν σύμβουλοι ή υπηρεσιακοί παράγοντες, να γνωρίζουν ότι η ΠΟΓΕΔΥ θα αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν και δεν θα κρυφθούν στην ανωνυμία τους ως συνήθως».

Τα δύο νομοσχέδια του Υπ. Οικονομίας μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

28 November 2016
Banner
Banner