Όπλο της κυβέρνησης κάθε μέσον που προσφέρει η Ε.Ε. και η οικονομία μας για στήριξη των παραγωγών

09 March 2022

Όπλο της κυβέρνησης κάθε μέσον που προσφέρει η Ε.Ε. και η οικονομία μας για στήριξη των παραγωγών

Τους τρεις άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλιστεί η αγορά προϊόντων αγροτικής παραγωγής, που έχει πληγεί εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη και βοήθεια των αγροτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, καθώς και η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. O κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι εντός Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί πληρωμή άνω των 200 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά τη Βασική Ενίσχυση, το «Πρασίνισμα», την Ενίσχυση των Νέων Αγροτών καθώς και μια σειρά συνδεδεμένων καθεστώτων.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη οδηγώντας σε κατακόρυφη αύξηση το κόστος της ενέργειας, επισήμανε ότι έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ενεργοποίηση ενός ειδικού ταμείου, ανάλογου με εκείνο που ενεργοποιήθηκε στην πανδημία, που θα στηρίξει όλους όσοι πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών: «Όπως κάναμε στην πανδημία, στις φυσικές καταστροφές και στην ενεργειακή κρίση. Το ίδιο θα κάνουμε και με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία», προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των παραγωγών, όσο απαιτηθεί, εξαντλώντας τις δυνατότητες, εντός πάντοτε του δημοσιονομικού πλαισίου».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο, Θανάση Παπακώστα:

- Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τους αγρότες. Ποια μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει το ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών;

Η κυβέρνηση από το φθινόπωρο, πριν ακόμα η κρίση γίνει αντιληπτή από τους αγρότες, έλαβε αποφάσεις για τη στήριξή τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής.

Από την πρώτη στιγμή λοιπόν ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

1. Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

2. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Το συνολικό ύψος της επιστροφής αυξήθηκε στα 60 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς εξαγγελθεί.

3. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής των αγροτικών τιμολογίων από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και την πρώτη υπογραφή που έβαλα ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό εξειδικεύεται με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φυσικά καταβάλλεται προσπάθεια για την κάλυψη μεγάλου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής και για το επόμενο διάστημα.

5. Μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% σε 6%, παρέμβαση ύψους 20 εκατ.

6. Ενίσχυση περαιτέρω των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

7. Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό εξειδικεύεται με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

8. Αύξηση κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όλες οι αποφάσεις μας, το κόστος των οποίων φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ, είχαν έναν και μοναδικό στόχο: Τη στήριξη των πραγματικών αγροτών. Εκείνων που καθημερινά δίνουν τη μάχη, σε αντίξοες συνθήκες, για να παράγουν και που αυτό το διάστημα λόγω εξωγενών παραγόντων αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής.

- Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία υπάρχει ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα;

Αποτελεί πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε ζητήσει από την ΕΕ την ενεργοποίηση ενός ειδικού ταμείου ανάλογου με εκείνο που ενεργοποιήθηκε στην πανδημία, για τη στήριξη όσων πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Πιστεύουμε ότι αντιλαμβανόμενη την ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας θα εξαντλήσει τις δυνατότητές της προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Οι αγρότες μας πρέπει να ξέρουν πως ό,τι δυνατότητα μάς δώσει η ΕΕ θα την αξιοποιήσουμε άμεσα προς όφελός τους. Θα είμαστε στο πλευρό τους. Όπως κάναμε στην πανδημία, στις φυσικές καταστροφές και στην ενεργειακή κρίση. Το ίδιο θα κάνουμε και με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των παραγωγών, όσο απαιτηθεί, εξαντλώντας τις δυνατότητες, εντός πάντοτε του δημοσιονομικού πλαισίου.

- Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο κορυφαίων εξαγωγών δημητριακών, βρίσκεται σε εξέλιξη. Τι σημαίνει αυτό για τα ελληνικά σιτηρά, αλλά και τις ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών;

Είναι γεγονός ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέραν όλων των άλλων, έχει ήδη αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ενώ η αγορά προϊόντων της αγροτικής παραγωγής και κυρίως τροφίμων, θα είναι η επόμενη. Οφείλουμε να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις τις οποίες κατέθεσα ως προτάσεις και στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ: Πρώτον, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες ώστε το κόστος παραγωγής να κινείται σε ανεκτά επίπεδα. Δεύτερον, να στηρίξουμε την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων και τη σταδιακή απεξάρτησή μας από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Και τρίτον, να ενεργοποιήσει άμεσα η ΕΕ μέτρα της ΚΟΑ, ώστε να αντιμετωπιστεί η διατάραξη των αγορών και να απορροφηθούν από την ελληνική αγορά τα προϊόντα που θα επηρεασθεί η εξαγωγή τους, κυρίως νωπά φρούτα και λαχανικά.

- Βρίσκεστε στο «τιμόνι» του ΥΠΑΑΤ ένα μήνα, έχετε ενημερωθεί για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για το επόμενο διάστημα;

Έχω ενημερωθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητώ καθημερινά με τους θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους από όλο το φάσμα του αγροτικού κόσμου, της παραγωγής και της μεταποίησης. Η κυβέρνησή μας έχει συγκεκριμένη στόχευση στον πρωτογενή τομέα και γενικά στον τομέα της αγροδιατροφής.

Επιδιώκουμε:

- Δίκαιη κατανομή ενισχύσεων και επιδοτήσεων, ώστε να ωφελούνται οι πραγματικοί παραγωγοί.

- Αυτονομία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην ενέργεια

- Ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης.

- Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούν τους αγρότες.

- Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της συνεργατικότητας.

- Εντατικοποίηση των ελέγχων, σε δίκαιη βάση για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και την προστασία των καταναλωτών.

- Εξωστρέφεια για προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

- Προσέλκυση περισσοτέρων νέων στην πρωτογενή παραγωγή.

- Ταχεία υλοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων

- Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την υλοποίηση αρδευτικών έργων και αναβάθμιση των δικτύων.

Σας διαβεβαιώνω ότι εργαζόμαστε πολύ σκληρά, με προσήλωση σε αυτούς τους στόχους και ανοικτές πόρτες του υπουργείου.

- Ποιες είναι οι πληρωμές που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα το ΥΠΑΑΤ;

Το ΥπΑΑΤ, είτε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε μέσω προγραμμάτων που τρέχουν με βάση το ΠΑΑ, είτε μέσω του ΕΛΓΑ, στέκεται στο πλευρό του αγρότη και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα.

Για τον ΕΛΓΑ θέλω να σας επισημάνω ότι την περίοδο που άλλες κυβερνήσεις ξεκινούσαν τις πληρωμές για το προηγούμενο έτος εμείς τις ολοκληρώνουμε. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της τάξης που έχει μπει αλλά και βούλησης του πρωθυπουργού να ενισχύει τον συγκεκριμένο οργανισμό, ώστε οι αγρότες μας να νιώθουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για την παραγωγή τους. Μέχρι σήμερα και για το σύνολο του 2021, ο ΕΛΓΑ έχει εγκρίνει πληρωμές που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 331 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2021. Και στις 10 Μαρτίου θα γίνει μια ακόμη πληρωμή για ζημιές που αφορούν στο προηγούμενο έτος, ύψους 46 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο Μάρτιο επίσης θα κάνει πληρωμές σε εκκρεμότητες που υπάρχουν για την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης, Πράσινης ενίσχυσης, Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας καθώς και για μια σειρά συνδεδεμένα καθεστώτα, που αθροιστικά ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα προγράμματα του ΠΑΑ σας θυμίζω ότι «τρέχουν» πολλά προγράμματα που εντάσσονται στη μεταβατική περίοδο των 2 δισ. ευρώ με σημαντικότερα των Νέων Αγροτών (420 εκατ. ευρώ) και της Βιολογικής παραγωγής (490 εκατ. ευρώ)

Ενεργοποιούμε κάθε μέσον και κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η ΕΕ ή τα δημοσιονομικά της χώρας για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το επιτύχουμε για να καταφέρουμε να καταστήσουμε την αγροτική παραγωγή βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και για να κάνουμε την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα πιο ελκυστική και πιο επικερδή.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

09 March 2022