Ολοταχώς για την αυτάρκεια στο χοιρινό η Ρωσία

19 December 2016

Ολοταχώς για την αυτάρκεια στο χοιρινό η Ρωσία

Εξαιρετική είναι η κατάσταση της αγοράς χοιρινού κρέατος στη Ρωσία. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που έβγαλε το Συνέδριο Χοιροτροφίας 2016 που έγινε στη Μόσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με φανερή ικανοποίηση ο Γιούρι Κοβάλεφ, διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Συνδέσμου Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος, ανακοίνωσε πως η κατά κεφαλή κατανάλωση χοιρινού ανέρχεται στα 25 κιλά φέτος, η καλύτερη επίδοση της 25ετίας. Η άνοδος στην κατανάλωση χοιρινού αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα πίσω από την αύξηση που σημείωσαν συνολικά οι πωλήσεις κρέατος: ενδεικτικά, η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος έφτασε στα 73,4 κιλά (αύξηση 1,8 κιλά). Τα καλά νέα τονίζονται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογιστεί η πτωτική τάση που παρουσιάζει επί της κατανάλωσης το εισαγόμενο χοιρινό κρέας: από 26% το 2013 σε 8% το 2016.

Τα νούμερα, όπως τα ανακοινώνει ο Κοβάλεφ, δείχνουν επιπλέον και διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις του Ρώσου καταναλωτή. Έτσι, πρέπει να αναφερθεί ότι το μερίδιο του χοιρινού στη συνολική κατανάλωση κρέατος έφτασε φέτος το 34% (αύξηση 2%). Αντίστοιχα, το μερίδιο του κρέατος πουλερικών παρέμεινε φέτος στο 45% (με την κατά κεφαλή κατανάλωση να αυξάνεται ελαφρώς στα 32,7 κιλά). Από την άλλη, η κατά κεφαλή κατανάλωση βοδινού που είναι σταθερά πτωτική εδώ και μερικά χρόνια, έφτασε φέτος τα 13,8 κιλά.

Στη θετική εξέλιξη για την κατανάλωση χοιρινού κρέατος έπαιξε βέβαια ρόλο και το γεγονός ότι μειώθηκαν οι τιμές του, καθώς έπεσαν φέτος κατά 11% - επειδή μάλιστα εκτιμάται ότι το 2017 οι τιμές θα πέσουν περαιτέρω κατά 5%, αναμένεται ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά κατά ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει και στο 3%.

Πτωτικά οι εισαγωγές

Είναι δυο χρόνια τώρα, που η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι η κεντρική της προσπάθεια είναι να καταφέρει να φτάσει σε ένα υψηλό ποσοστό αυτάρκειας όσον αφορά το κρέας. Τα όσα περιγράφηκαν παραπάνω, δείχνουν ότι ακολουθεί τον δρόμο αυτό με συνέπεια μέχρι στιγμής. Αυτό φαίνεται και από τα νούμερα των εισαγωγών κρέατος, που φέτος μειώθηκαν κατά 12%. Ιδιαίτερα δε οι εισαγωγές χοιρινού προβλέπεται ότι θα κλείσουν τη χρονιά με πτώση 13%. Βασικός προμηθευτής της Ρωσίας είναι βέβαια η Βραζιλία, από την οποία προέρχεται το 95% των εισαγωγών χοιρινού που πραγματοποίησε φέτος η Ρωσία.

Η πορεία προς την αυτάρκεια έχει βεβαίως σταθερό σύμμαχο το κράτος. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει πολυάριθμα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή χοιρινού κρέατος, κάτι που δίνει τροφή στις εκτιμήσεις ότι η παραγωγή χοιρινού στη Ρωσία θα αυξηθεί κατά 21% μέχρι το 2020, καλύπτοντας έτσι σχεδόν ολοκληρωτικά την εγχώρια ζήτηση.

19 December 2016
Banner
Banner