Επιφυλακτικός για την αξιοπιστία του NutriScore ο Οικονόμου

18 June 2021

Επιφυλακτικός για την αξιοπιστία του NutriScore ο Οικονόμου

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού ΥΠΑΑΤ Στ. Αραχωβίτη, αναφορικά με τα σχήματα εμπρόσθιας επισήμανσης προϊόντων διατροφής, απάντησε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι βασικό μέλημα του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία των ελληνικών προϊόντων.

Όπως υπογράμμισε, «ζούμε σε μία εποχή που ο καταναλωτής αναζητά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και ελέγχει τις ετικέτες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορεί να τις καταλάβει και να μην «καταπίνει» υπεραπλουστευμένες ερμηνείες».

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από κράτη-μέλη είναι και το σχήμα Nutri - Score και trafficlights. Η διατροφική επισήμανση δηλαδή με ένα σύστημα 5 χρωμάτων και 5 γραμμάτων.  «Το σύστημα αυτό υποτίθεται ότι θα απεικονίζει τον προσδιορισμό της διατροφικής  αξίας των τροφίμων μέσα από έναν αλγόριθμο 7 διατροφικών παραμέτρων, από τις οποίες 4 έχουν αρνητικό φορτίο και 3 θετική επίδραση». Ωστόσο ο κ. Οικονόμου εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του παραπάνω σχήματος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με βάση το Nutri - Score ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη είναι πιο υγιεινό σε σχέση με το ελαιόλαδο». Εξάλλου και για το λόγο αυτό, οι προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και καμία απεικόνιση δεν έχει πάρει έγκριση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός:

Η ελληνική Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει συγκεκριμένη θέση επί του ζητήματος, την οποία υποστηρίζει και προωθεί συστηματικά, με συνέχεια και συνέπεια,  τόσο σε διμερές και όσο και σε ενωσιακό επίπεδο. Πρωταρχική προτεραιότητα είναι προστασία των ελληνικών προϊόντων και της αναμφίβολης διατροφικής τους αξίας στο πλαίσιο και της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ συστήνεται συμβουλευτική ομάδα για την παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης, σχετικά με τη στρατηγική στον τομέα των τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνική Διατροφή», με κυρίως αντικείμενο την παρακολούθηση και γνωμοδότηση επί της εν εξελίξει νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων.

Την συμβουλευτική ομάδα  θα στελεχώνουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Βασικές επιδιώξεις είναι αρχικά η εναρμόνιση των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε επίπεδο Ε.Ε. και το σχετικό σύστημα να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες αναφορικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων, δηλαδή να είναι περιγραφικό. Παράλληλα, επιδιώκουμε το σύστημα να μην χρησιμοποιεί χρωματική κατηγοριοποίηση των τροφίμων, ούτε να αξιολογεί το τρόφιμο στο σύνολό του, καθώς και τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προϊόντα και τα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι να εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος.

18 June 2021
Banner