ΣΥΡΙΖΑ: Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι λόγω της αύξησης τιμής των ζωοτροφών

02 February 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι λόγω της αύξησης τιμής των ζωοτροφών

Το πρόβλημα της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών έρχεται για άλλη μία φορά με Ερώτηση στη Βουλή, καθώς 44 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν το ζήτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητούν απαντήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνουν λόγο για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι λόγω της αύξησης τιμής των ζωοτροφών, μια κατάσταση η οποία έρχεται να σωρευθεί στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήδη από το πρώτο lockdown, δεδομένου ότι «το εισόδημα των κτηνοτρόφων μειώθηκε καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα πούλησαν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος διατροφής. Επιπλέον, υπήρξαν παράλληλα σοβαρά προβλήματα που έπληξαν τον κλάδο, όπως η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης».

Οι βουλευτές επικαλούνται επίσης στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σημειώνοντας ότι «το χοίρειο κρέας που προορίζονταν για τη μαζική εστίαση, η οποία έκλεισε και παραμένει κλειστή λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσε να διατεθεί, ενώ παράλληλα το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%. Αντίστοιχα δεν μπόρεσε να διατεθεί και το βόειο κρέας και σημειώνεται εδώ ότι το βόειο κρέας είναι εισαγόμενο κατά 85%».

Σε αυτή την κατάσταση, λένε οι βουλευτές, «έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η οποία ξεπερνά το 20% από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα. Όπως επισημαίνεται σε ανοιχτή επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ., το αποτέλεσμα της αύξησης στην τιμή των ζωοτροφών είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και η εμφανής πλέον δυσκολία στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για πολλούς κτηνοτρόφους».

Μιλώντας για ένα σημαντικό πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη των ζωοτροφών, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανέλθουν οι τιμές των ζωοτροφών στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020;

- Προτίθεται να δώσει έκτακτο βοήθημα στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ζωοτροφών;

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποφυγή ακραίων και παρατεταμένων ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών στο μέλλον;

- Προτίθεται να παρέμβει προς το συμβούλιο υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. για την οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;

02 February 2021
Banner
Banner