Οι κρεοπώλες της Αθήνας διαμαρτύρονται

31 July 2015

Οι κρεοπώλες της Αθήνας διαμαρτύρονται

Την έντονη αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ στο κρέας, αλλά και στη στοχοποίησή τους που επιχειρείται με το σχέδιο ΚΥΑ για την προέλευση διατύπωσαν οι κρεοπώλες της Αθήνας σε μια μαζική έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 29 Ιουλίου.
«Θεωρούμε παράλογη την αύξηση του ΦΠΑ σε είδος πρώτης ανάγκης και με άμεσους ή έμμεσους φόρους που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Σε εποχή κρίσης και οικονομικής ανέχειας του Έλληνα καταναλωτή και μικρομεσαίου επιχειρηματία που είμαστε και εμείς οι κρεοπώλες, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην εγχώρια παραγωγή και διακίνηση των παραγόμενων ελληνικών κρεάτων και κατά προέκταση σε εμάς τους κρεοπώλες και τους καταναλωτές. Ήδη υπάρχει πτώση πωλήσεων και τζίρου που φθάνουν σε μεγάλο και ανησυχητικό ποσοστό κι όλα δείχνουν ότι ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών για περισσότερα έσοδα μέσω του ΦΠΑ δεν θα επιτευχθεί. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι άλλα «σημεία πώλησης» που με τη δύναμη των πολυεθνικών που είναι από πίσω τους, θα φέρουν μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά κρέατος». Αυτά αναφέρει το ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε η συνέλευση και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά κρέατος. Από τις τοποθετήσεις πολλών κρεοπωλών φάνηκε ότι μετά την ψήφιση των νέων συντελεστών ΦΠΑ, η πτώση στην πώληση του βόειου κρέατος είναι τεράστια.
Σχετικά με το σχέδιο ΚΥΑ για την ιχνηλασιμότητα και την προέλευση των κρεάτων που έχει δοθεί για διαβούλευση οι κρεοπώλες διατυπώνουν την άποψη ότι «για άλλη μια φορά στοχοποιούν τον Έλληνα κρεοπώλη με μέτρα που ξεκινούν σε εμάς και σταματούν σε εμάς, όπως το 2008 με τη ζυγιστική μηχανή». Όπως λένε η αναγραφή της προέλευσης στην ταμειακή μηχανή δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ε.Ε. Ακόμη το πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική παραγωγή, είναι η πτωτική τάση της παραγωγής, ενώ τα κρεοπωλεία είναι αυτά που διακινούν το 95% της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Οι κρεοπώλες θεωρούν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η ολοκλήρωση του συστήματος Άρτεμις.
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σταύρος Πέρρος και ο πρόεδρος των Εμπόρων κρέατος Πολύβιος Καπέτης.

31 July 2015
Banner
Banner