Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι στους δρόμους

29 July 2015

Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι στους δρόμους

Συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες και τους αποκλεισμούς δρόμων οι κτηνοτρόφοι στη δυτική και νοτιοδυτική Γαλλία, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πακέτο διάσωσης. Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αναβολή πληρωμής της κοινωνικής ασφάλισης των αγροτών και η καταβολή μέρους αυτών των ποσών μαζί με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον περασμένο Μάιο θα κοστίσουν στους Γάλλους φορολογούμενους 16 εκατ. ευρώ.
Ο τομέας κρέατος και γάλακτος βρίσκεται σε αναταραχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών καθώς οι παραγωγοί αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών. Καθώς η οικονομία της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι αδύναμη είναι αναγκασμένοι να πωλούν σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Υπήρξε επίσης μια γενική μείωση στην κατανάλωση κρέατος σε εθνικό επίπεδο και ένας έντονος ανταγωνισμός από άλλες χώρες της Ε.Ε. με χαμηλό κόστος παραγωγής, όπως η Γερμανία και η Δανία.
Η συρρίκνωση της παραγωγής βόειου κρέατος έχει μια μακροπρόθεσμη τάση, όμως αυτό που έχει θορυβήσει περισσότερο την γαλλική βιομηχανία κρέατος είναι η πτώση των πωλήσεων του χοίρειου κρέατος. Σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του 2015 η κατανάλωση προϊόντων delicatessen, όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα μειώθηκαν κατά 1,9%. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ενέργειές της το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου βοήθησαν στην αύξηση των τιμών αγοράς του χοιρινού στο επίπεδο του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα η τιμή χονδρικής στη Βρετάνη αυξήθηκε από 1,24 ευρώ/κιλό την 1η Ιουνίου σε 1,38 ευρώ/κιλό στις 20 Ιουλίου. Ωστόσο οι στόχοι για τις τιμές του βοείου κρέατος δεν έχουν τηρηθεί, ωστόσο. Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ήδη μια συνάντηση μετά τις θερινές διακοπές – στις 7 Σεπτεμβρίου.
Στα μέτρα που έχει αναλάβει η γαλλική κυβέρνηση εντάσσονται και οι προωθητικές ενέργειες προς τους καταναλωτές και τα εστιατόρια, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη χώρα μας, για να παρέμβει στις δυσκολίες που έχουν προκύψει για τις γαλλικές εξαγωγές κρέατος εξαιτίας των capital controls.

29 July 2015
Banner
Banner