Οι ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική κτηνοτροφία

30 August 2024

Οι ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική κτηνοτροφία

Η βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας εξαρτάται άμεσα από τη διασφάλιση στελεχωμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) υπογραμμίζει ότι η πρόληψη και ο έλεγχος των ζωικών νοσημάτων, όπως η Πανώλη και η Ευλογιά των μικρών μηρυκαστικών, απαιτούν την επάρκεια εξειδικευμένου κτηνιατρικού προσωπικού και την παροχή των απαραίτητων πόρων.

Τα πρόσφατα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι της έλλειψης επαρκούς μέριμνας στον τομέα αυτό. Τα νοσήματα αυτά, τα οποία απαιτούν αυστηρή διαχείριση, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ η ανεπάρκεια σε κτηνιατρικό προσωπικό και πόρους υπονομεύει τις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι Δημόσιοι Λειτουργοί κτηνίατροι συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους με επαγγελματισμό και αφοσίωση. Ωστόσο, η υποβάθμιση των υπηρεσιών τους, είτε μέσω της διακοπής του ανθυγιεινού επιδόματος είτε μέσω της υποστελέχωσης, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πολιτική εκμετάλλευση και η στοχοποίηση του κλάδου δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και ενισχύουν μόνο την αποδυνάμωση του κρίσιμου αυτού τομέα.

Η Ένωση προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση ενίσχυση και υποστήριξη των κτηνιατρικών υπηρεσιών, το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Οι κτηνίατροι δημόσιοι λειτουργοί είναι βασικό μέρος της λύσης, και όχι του προβλήματος, και πρέπει να τους αναγνωριστεί ο ρόλος που τους αξίζει πριν να είναι πολύ αργά.

30 August 2024
Banner