Oι κυκλικές ζωοτροφές είναι η λύση για τη βιώσιμη κτηνοτροφία

26 July 2022

Oι κυκλικές ζωοτροφές είναι η λύση για τη βιώσιμη κτηνοτροφία

Οι «κυκλικές ζωοτροφές» είναι μια σχετικά πρόσφατη έννοια, παρόλο που η ευρωπαϊκή βιομηχανία ζωοτροφών ανέκαθεν ανακοίνωνε θρεπτικά συστατικά σε δευτερογενείς πρώτες ύλες από άλλες βιομηχανικές διεργασίες.

Η ανάκτηση θρεπτικών ουσιών και η μείωση των απωλειών των θρεπτικών ουσιών είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς αυτό διασφαλίζει τη συμβολή της παραγωγής ζωοτροφών στην κυκλική οικονομία της κτηνοτροφίας. Αυτό το κυκλικό σύστημα τροφίμων διατηρεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στην τροφική αλυσίδα που σε διαφορετικές συνθήκες θα πήγαιναν χαμένα.

Η βιομηχανία ζωοτροφών διαδραματίζει βασικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της βιοδιαθεσιμότητας των θρεπτικών ουσιών για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα προϊόντα που προέρχονται από την κτηνοτροφία, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, καθώς και τα ψάρια από την υδατοκαλλιέργεια, αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών πυκνών τροφίμων για τον άνθρωπο. Τα εκτρεφόμενα ζώα εκτρέφονται με ζωοτροφές που παρασκευάζονται από μέρη φυτών που δεν καταναλώνουν οι άνθρωποι, όπως χόρτο ή υπολείμματα από δραστηριότητες επεξεργασίας τροφίμων. Το πίτουρο από αλευρόμυλους, που δεν χρησιμοποιείται για ανθρώπινη τροφή, ο πολτός εσπεριδοειδών που προέρχεται από την επεξεργασία εσπεριδοειδών ή τα κομματάκια πολτού τεύτλων και η μελάσα που προέρχονται από την παραγωγή ζάχαρης είναι καλά παραδείγματα.

Η FEFAC* δημοσίευσε πρόσφατα την «Κυκλική τροφή-Βελτιστοποιημένη ανάκτηση θρεπτικών ουσιών μέσω της διατροφής των ζώων». Πρόκειται για μια δημοσίευση που παρουσιάζει την πρακτική ερμηνεία της έννοιας των «κυκλικών ζωοτροφών» από την ευρωπαϊκή βιομηχανία ζωοτροφών με παραδείγματα που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει ο κλάδος αυτός στην κυκλική οικονομία.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020, παρείχε πρόσθετα κίνητρα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μεγαλύτερη χρήση εναλλακτικών συστατικών ζωοτροφών και, κατά συνέπεια, μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ζωικών προϊόντων. Είναι σαφές ότι η αυξημένη χρήση κυκλικών ζωοτροφών και η μικρότερη εξάρτηση από τη γεωργική γη θα έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή ζωοτροφών.

Ωστόσο, η FEFAC τονίζει ότι η εκτίμηση επιπτώσεων του επικείμενου πλαισίου της Ε.Ε. για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων πρέπει να επανεξετάσει κριτικά ακραία μέτρα στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε .που περιορίζουν την κυκλικότητα και δημιουργούν σημεία συμφόρησης, περιορίζοντας την πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα κυκλικών πηγών θρεπτικών ουσιών.

 «Η ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών μέσω των εκτρεφόμενων ζώων, η μετατροπή των δευτερογενών πρώτων υλών σε θρεπτικά συστατικά υψηλής βιοδιαθέσιμης αξίας για ανθρώπινη κατανάλωση, αποτελεί σημαντικό μέρος της πρωτοβουλίας μας να παράγουμε ως Ευρωπαίοι κατασκευαστές ζωοτροφών», αναφέρει ο πρόεδρος της FEFAC Asbjørn Børsting και συνεχίζει: «Μπορούμε να δώσουμε πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα ήδη σήμερα, επιτρέποντάς μας να αυξήσουμε το μερίδιο των σκευασμάτων ζωοτροφών των κυκλικών ζωοτροφών. Συνιστούμε, μάλιστα, τη συστηματική και κριτική επανεξέταση των υφιστάμενων νομοθετικών σημείων στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., ώστε να καταστεί δυνατή η περαιτέρω βελτιστοποίηση του δυναμικού της κυκλικής οικονομίας μας για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων».

*FEFAC: Η European Feed Manufacturers' Federation (FEFAC) ιδρύθηκε το 1959 από πέντε εθνικές ενώσεις σύνθετων ζωοτροφών από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία και αποτελεί τη «φωνή» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σύνθετων ζωοτροφών και προσμίξεων.

Πηγή: meatthefacts.eu

26 July 2022
Banner