Νέο σύστημα ΦΠΑ στην Ε.Ε. πριν από τις ευρωεκλογές

24 September 2018

Νέο σύστημα ΦΠΑ στην Ε.Ε. πριν από τις ευρωεκλογές

Μολονότι τα κράτη μέλη βελτιώνουν συνεχώς την είσπραξη του ΦΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τούτοις εξακολουθεί να υπάρχει απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημειώνει ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί. Ο ίδιος μάλιστα σε δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή υπογραμμίζει ότι «Ουσιαστική βελτίωση θα υπάρξει μόνον αν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που προτείναμε πέρυσι. Καλώ τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019».

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί έγιναν με αφορμή νέα μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δείχνει ότι οι χώρες της Ε.Ε. έχασαν σχεδόν 150 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ το 2016. Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα στηρίζεται στις προτάσεις που κατέθεσε πριν από ένα έτος η Κομισιόν, φιλοδοξώντας να προχωρήσει σε μια ριζική μεταρρύθμιση που αναμένεται να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει το σύστημα τόσο για τις δημόσιες διοικήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας το σύστημα αποτελεσματικότερο και απλούστερο για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Κομισιόν, σε ονομαστικούς όρους το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 147,1 δισ. ευρώ το 2016 και σημειώνοντας μείωση στο 12,3% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με 13,2% το προηγούμενο έτος. Οι ξεχωριστές επιδόσεις των κρατών μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 22 κράτη μέλη, εκ των οποίων η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κύπρος και οι Κάτω Χώρες εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις, με μείωση των απωλειών ΦΠΑ σε ποσοστό ανώτερο του 5% σε κάθε χώρα. Ωστόσο, το έλλειμμα ΦΠΑ αυξήθηκε σε έξι κράτη μέλη: Ρουμανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Εσθονία και Γαλλία.

24 September 2018
Banner
Banner