Νέο μοντέλο συναλλαγών για αλλαντικά ωρίμασης

17 February 2017

Νέο μοντέλο συναλλαγών για αλλαντικά ωρίμασης

10 εκατ. ευρώ εισέπραξε η εταιρία παραγωγής αλλαντικών Gennari Italia, με μια απλή εμπορική συμφωνία για την πώληση, μεμιάς, 100.000 τεμαχίων του ΠΟΠ Προσούτο ντι Πάρμα. Πρόκειται για ένα καινούργιο μοντέλο συναλλαγών, με βάση το οποίο μια επιχείρηση «ξεφορτώνεται» το απόθεμα προϊόντων που δεν είναι ακόμη έτοιμα για πώληση στον καταναλωτή, έτσι ώστε να μην απασχολεί πάγια και κεφάλαιο.

Στην προκειμένη περίπτωση, ιδρύθηκε στην Ιταλία ένα νέο οικονομικό όχημα με την ονομασία Italstock, και με σκοπό να επενδύσει σε «ανέτοιμα» προς κυκλοφορία αποθέματα ιταλικών τροφίμων και κρασιών. Το Italstock είναι το πρώτο του είδους του, και δημιουργήθηκε για να επιτρέψει στους παραγωγούς τροφίμων και κρασιών να αποδεσμεύσουν το κεφάλαιο κίνησης που απορροφάται από «ανέτοιμα» για κυκλοφορία αποθέματα προϊόντος – ένα συνηθισμένο πρόβλημα στον κλάδο, αφού το Προσούτο ντι Πάρμα πρέπει να περιμένει περισσότερο από 12 έως 30 μήνες μέχρι την ωρίμαση. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις μπορούν να επανεπενδύσουν στη δραστηριότητά τους το ρευστό που αποκτούν από την πώληση του «ανέτοιμου» προϊόντος χωρίς να πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας ωρίμασης για να πουλήσουν το προϊόν τους στην αγορά.

Το Italstock σχεδιάστηκε για να «ξεφορτώνεται» μετά από ένα περίπου έτος τα αποθέματα τροφίμων και κρασιών που συμφώνησε να αγοράσει: «Μετά από 12+ μήνες το Italstock θα πουλήσει το απόθεμα ξανά στον παραγωγό ή σε άλλες επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων και κρασιών (χονδρέμποροι, λιανεμπόριο κλπ.)» ανέφερε στην ιστοσελίδα globalmeatnews.com ο εκπρόσωπος της νομικής εταιρίας που ήταν σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Credit Agricole Cariparma κατά τη διαδικασία ίδρυσης του Italstock.

Σημειώνεται ότι το Προσούτο ντι Πάρμα είναι ένα δημοφιλές ιταλικό προϊόν που πέρυσι σημείωσε ισχυρή εξαγωγική ανάπτυξη στην Κίνα και τον Καναδά.

17 February 2017
Banner
Banner