Νέο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης σε εγκατάσταση της Πολωνίας

07 June 2019

Νέο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης σε εγκατάσταση της Πολωνίας

Συνεχίζουν τα προβλήματα της Πολωνίας με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ), όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αυτή την εβδομάδα, μια εγκατάσταση με περίπου 8.000 χοίρους έπρεπε να εκκενωθεί και να θανατωθούν τα ζώα λόγω του ιού – πρόκειται πιθανότατα για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση που έχει μέχρι σήμερα πληγεί στην Πολωνία, από τότε που ο ιός έπληξε τη χώρα το 2014.

Το κρούσμα ΑΠΧ βρέθηκε στις 28 Μαΐου, σε εκμετάλλευση αναπαραγωγής χοίρων σε χωριό της επαρχίας Podlaskie, στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αγρόκτημα είχε 750 χοιρομητέρες, και πωλούσε χοιρίδια σε τοπικές εκμεταλλεύσεις για παραγωγή κρέατος, οι οποίες επίσης διερευνώνται.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το pigprogress.net για το 3ο κρούσμα ΑΠΧ σε εγκατάσταση της Πολωνίας φέτος, μετά από 2 περιπτώσεις τον Ιανουάριο (67 χοίροι) και στις 16 Μαΐου (1.712 χοίροι), σε περιοχή που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, που συνορεύει τόσο με τη Λευκορωσία όσο και με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Αυτά τα κρούσματα έρχονται μετά από αρκετές περιπτώσεις ΑΠΧ σε αγριόχοιρους στην Πολωνία, που ανακαλύφθηκαν κυρίως στο 1ο τρίμηνο του 2019.

Απομένει να φανεί τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες, καθώς τα τελευταία χρόνια, οι αναφορές ΑΠΧ σε εγκαταστάσεις στην Πολωνία σχεδόν πάντα συνέβησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Συνολικά, περίπου 200 εκμεταλλεύσεις έχουν αναφέρει τον ιό από το 2014 στην ανατολική και βορειοανατολική Πολωνία, αναφέρει το pigprogress.net.

07 June 2019
Banner