Νέα παράταση για οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικές εισφορές

12 February 2021

Νέα παράταση για οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικές εισφορές

Τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας συνεχίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, παρατείνεται το πλαίσιο ρυθμίσεων «δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη “ανάσα” για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και δόσεων ρυθμισμένων οφειλών».

Ειδικότερα:

- Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.

- Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

- Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

- Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Ρύθμιση και για τις ασφαλιστικές εισφορές

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε σήμερα νέα παράταση έως και τα τέλη του έτους για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που αφορούσαν την πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι 30 Απριλίου 2021.

Ο υπουργός εξήγγειλε επιπλέον ένα ειδικό πλαίσιο για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών, που θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Συνοπτικά, οι ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες αφορούσαν την πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, παρατείνονται εκ νέου μέχρι και 31/12/2021.

Ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα ορισθεί ένα ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής αυτών των οφειλών με επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής των δόσεων από 1/1/2022.

12 February 2021
Banner
Banner