Νέα εστία αφρικανικής πανώλους στη Βουλγαρία, 50 χλμ. από τα σύνορα (χάρτης)

08 July 2020

Νέα εστία αφρικανικής πανώλους στη Βουλγαρία, 50 χλμ. από τα σύνορα (χάρτης)

Για νέα εστία αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη Βουλγαρία ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, από εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του ΥΠΑΑΤ.

Η εγκύκλιος γνωστοποιεί επιβεβαιωμένη εστία της νόσου στην περιοχή Kardjali στη Βουλγαρία, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Απεικόνιση εστίας ΑΠΧ στην περιοχή Kardjali στη Βουλγαρία και ακτίνα 50 χιλιομέτρων

Πρόκειται για αγριόχοιρο που βρέθηκε νεκρός και εξετάστηκε στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης. «Αυτή είναι η 337η εστία σε αγριόχοιρο για το έτος 2020 στη Βουλγαρία ενώ συνολικά μέχρι την 1η Ιουλίου 2020 έχουν επιβεβαιωθεί 340 εστίες ΑΠΧ σε αγριόχοιρους και 17 σε κατοικίδιους χοίρους» επισημαίνει η εγκύκλιος.

Η νέα εστία βρίσκεται κατά προσέγγιση 50 χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Παράλληλα, όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, η Σερβία ανακοίνωσε τρεις νέες εστίες που αφορούν 12 οικόσιτους χοίρους.

«Μετά την εστία ΑΠΧ που εντοπίστηκε στην ΠΕ Σερρών και ενώ έχουν λήξει τα περιοριστικά μέτρα, είναι κρίσιμη η αποτροπής εκ νέου εξάπλωσης του νοσήματος, μέσω των αγριόχοιρων στην ελληνική επικράτεια» σημειώνει η εγκύκλιος, καλώντας τις κτηνιατρικές Αρχές σε επαγρύπνηση και αυστηρή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

08 July 2020
Banner
Banner