Νέα ερώτηση στη Βουλή για την ενίσχυση των ζωοτροφών

06 May 2022

Νέα ερώτηση στη Βουλή για την ενίσχυση των ζωοτροφών

Μετά το ΚΙΝΑΛ και την ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την ανεπαρκή ενίσχυση κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών και ο ΣΥΡΙΖΑ– Π.Σ. μέσω του βουλευτή Λάρισας Βασίλη Κόκκαλη, θέτει ερώτημα προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, αναφορικά με την άμεση καταβολή και αύξηση του ποσοστού της ειδικής ενίσχυσης στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, στιγματίζοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο.

Ειδικότερα, ο κ. Κόκκαλης τονίζει: «Στην λίστα των επιλέξιμων ΚΑΔ, δεν συμπεριελήφθησαν υποκατηγορίες, που αφορούν μεικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες. Η παράλειψη αυτή είχε ως συνέπεια πλήθος κτηνοτροφικού κόσμου να απορριφθεί από τη διαδικασία πληρωμής της δικαιούμενης ειδικής ενίσχυσης, ενώ το συνολικό ποσό πίστωσης υπολείπεται σημαντικά, περίπου 20% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

  • Επειδή, το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε δυσβάσταχτα ύψη.
  • Επειδή, οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και ζωοτροφές είναι ανεξέλεγκτες και έχουν φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση τον κτηνοτροφικό κλάδο.
  • Επειδή, οι αυξήσεις σε αυτούς τους τομείς τους τελευταίους μήνες ανέρχονται σχεδόν σε ποσοστό 100%.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία της μη καταβολής της έκτακτης ειδικής ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών για τους δικαιούχους κτηνοτρόφους;
  • Προτίθεται να προβεί στην αύξηση του προβλεπόμενου ποσοστού της έκτακτης ειδικής ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής κτηνοτροφίας που αποτελούν απειλή για την επιβίωση του κλάδου;».

Πηγή: ertnews.gr

06 May 2022
Banner
Banner