Νέα ερώτηση για την αύξηση ΦΠΑ στο βόειο κρέας

27 July 2015

Νέα ερώτηση για την αύξηση ΦΠΑ στο βόειο κρέας

Και νέα ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο βόειο κρέας, αλλά και στα κτηνιατρικά φάρμακα και υπηρεσίες. Την ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσας. Θυμίζουμε ότι σχετική ερώτηση έχει ήδη καταθέσει και ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Βεζυρόπουλος. Η ερώτηση έχει ως εξής:

 

Θέμα: Αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο νωπό μοσχαρίσιο κρέας και στα κτηνιατρικά φάρμακα.

 

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4334/2015 (ΦΕΚ Α’ 80/16-07-2015) «Επείγουσες ρυθμίσεις για την διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)» τροποποιήθηκε ο Κώδικας Φ.Π.Α. (Ν 2859/2000, ΦΕΚ Α’ 248/07-11-2000) με αποτέλεσμα:

  1. το νωπό μοσχαρίσιο κρέας να μεταταχθεί από το μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 23% και
  1. τα κτηνιατρικά φάρμακα και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να μεταταχθούν επίσης στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 23%, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γεωργικά φάρμακα τα οποία παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α 13%.

Συγκεκριμένα:

  1. Το μοσχαρίσιο κρέας κατά το άρθρο 1 του Ν 4334/2015 είναι το μοναδικό από τα νωπά κρέατα που έχει υπαχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., αν και στην αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου υπαγόταν στον μειωμένο συντελεστή. Η μετάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο της εγχώριας βοοτροφίας, μειώνοντας σημαντικά το εισόδημα των Ελλήνων Βοοτρόφων. Αναλυτικότερα:
  • Μείωση της κατανάλωσης του εγχώριου μοσχαρίσιου κρέατος, λόγω μειωμένης ανταγωνιστικότητας από την αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή.
  • Μείωση της εγχώριας παραγωγής νωπού μοσχαρίσιου κρέατος. Η ελληνική βοοτροφία αναμένεται να οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό, ενώ η αγορά κρέατος θα κατακλυστεί από φθηνά εισαγόμενα κρέατα μειωμένης θρεπτικής αξίας και αμφίβολης ποιότητας, πλήττοντας καίρια την εγχώρια παραγωγή που προσφέρει μοσχαρίσιο κρέας υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας.
  • Μείωση στο εισόδημα των Ελλήνων βοοτρόφων, λόγω του ετεροχρονισμού που υπάρχει μεταξύ των πωλήσεων των προϊόντων και των εισπράξεων από αυτές (μόνιμος τα τελευταία έτη στις εμπορικές συναλλαγές) και από το γεγονός ότι ο Έλληνας βοοτρόφος φορολογείται ήδη με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ που έχει ως κέρδος, ενώ οι κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνει υπόκεινται πλέον σε φορολόγηση εντασσόμενες στις «πωλήσεις» και επαυξάνοντας πλασματικά το τζίρο των βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  1. Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 1 και το ακόλουθο παράρτημα ΙΙΙ του νόμου 4334/2015 τα γεωργικά εφόδια παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., πράγμα που θεωρείται απόλυτα κατανοητό, καμία αναφορά δε γίνεται στα κτηνιατρικά φάρμακα και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες (περίθαλψη των παραγωγικών ζώων) αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην κτηνοτροφία σε μία τέτοια ιστορικά κομβική στιγμή για τη χώρα. Αναλυτικότερα:
  • Τα κτηνιατρικά φάρμακα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, αφενός μέσω της θωράκισης των ζώων έναντι των    ζωοανθρωπονόσων και αφετέρου μέσω της εξασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Σημαντικός είναι και ο κίνδυνος οι κτηνοτρόφοι, λόγω του υψηλού κόστους, να αμελούν την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων, γεγονός που θα αποτελέσει κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
  • Η ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας αποτελεί ενδεχομένως μία από τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου και θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως την αδιαμφισβήτητη συνθήκη απεξάρτησης από τις εισαγωγές.

Επειδή, είναι σαφές με βάση τα παραπάνω ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. οδηγεί σε καχεξία τόσο την ελληνική βοοτροφία, καθώς πλήττει απευθείας το παραγόμενο προϊόν της, όσο και εν γένει τον κλάδο της γεωκτηνοτροφίας,

Επειδή, έχουμε τη βαθιά πεποίθηση πως η γεωκτηνοτροφία εξακολουθεί να ενδιαφέρει την Πολιτεία και πως ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να θεωρείται μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να εξετάσουν την επαναφορά του νωπού μοσχαρίσιου κρέατος στο προηγούμενο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. αποκαθιστώντας την ίση φορολογική μεταχείριση όλων των ειδών νωπών κρεάτων και προστατεύοντας ταυτόχρονα την ελληνική βοοτροφία από τον άνισο ανταγωνισμό τιμών προς άλλα είδη κρεάτων;

 Προτίθενται να προβούν σε τροποποίηση του Ν 4334/2015 προκειμένου να συμπεριληφθεί ρητή αναφορά για την ένταξη των κτηνιατρικών φαρμάκων και υπηρεσιών στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος

27 July 2015