«Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών»

18 June 2020

«Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών»

Ερώτηση σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι αγρότες κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ., Ευαγγελία Λιακούλη.

Στην Ερώτησή της η κ. Λιακούλη υπενθυμίζει ότι με βάση την νομοθεσία, που ίσχυε μέχρι και το 2018, εξαιρούνταν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, δηλαδή οι μικροκαλλιεργητές που αποτελούν το 70-75% των αγροτών σε όλη τη χώρα), οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια για τη συνταξιοδότησή τους κατά το 65ο έτος.

«Στις ανωτέρω κατηγορίες προστέθηκαν σταδιακά και όσοι αγρότες αποτελούν μέλη αγροτικών συνεταιρισμών» αναφέρει η βουλευτής, σημειώνοντας: «Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως (εκτός αν εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, οπότε και δεν πληρώνουν) θα καταβάλλουν από το 2020 και μετά χιλιάδες αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014, και από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία».

Βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας, λέει η βουλευτής, οι αγρότες που συμπληρώνουν πέντε έτη από το έτος έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καλούνται πλέον να καταβάλουν το ποσό του τέλους επιτηδεύματος, βάσει των ακαθάριστων εσόδων τους, των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, τηρουμένων βιβλίων και λογιστικών στοιχείων.

Με δεδομένο όμως ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και ότι ο αγροτικός κόσμος μέσα στην παρούσα δυσμενή περίοδο (και λόγω κορωνοϊού), χρειάζεται ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη από την Πολιτεία, η κ. Λιακούλη ρωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης: α) Αν προτίθενται να υλοποιήσουν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ειδικά σε σχέση με τους αγρότες και β) Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης, αν προτίθενται να εξετάσουν την περίπτωση παράτασης στην προθεσμία καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, ιδίως για τις μικρές καλλιέργειες που αποτελούν την πλειοψηφία των καλλιεργειών της χώρας.

18 June 2020
Banner
Banner