Να ενισχυθεί ο τομέας του κρέατος για να παραμείνει όρθιος μετά την πανδημία

26 March 2020

Να ενισχυθεί ο τομέας του κρέατος για να παραμείνει όρθιος μετά την πανδημία

Εκτός του πακέτου στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση βρίσκεται ο κλάδος του κρέατος, αφού όλοι οι σχετικοί κωδικοί δραστηριότητας (ΚΑΔ) τόσο της κτηνοτροφικής παραγωγής, όσο και της επεξεργασίας και της εμπορίας κρέατος βρίσκονται εκτός της σχετικής λίστας.

Ήδη ένας - ένας οι φορείς του τομέα προβάλλουν ανησυχητικά στοιχεία από την μείωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Ξεκινώντας από τις δραματικές εκκλήσεις του πρωτογενούς τομέα, αφού η κτηνοτροφία έχει δεχτεί ήδη μεγάλη πίεση με συνέπεια να εγκαταλείπουν συνεχώς κτηνοτρόφοι τις εκμεταλλεύσεις τους. Ενόψει της αγοράς του Πάσχα είναι εξαιρετικά αβέβαιη η διάθεση των αμνοεριφίων.

Μεγάλη είναι όμως και η πτώση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, αφού η αναστολή λειτουργίας ψητοπωλείων, εστιατορίων και ξενοδοχείων έχει μειώσει τις πωλήσεις τους μέχρι και 70%.

Τέλος και το εμπόριο κρέατος (λιανικό και χονδρικό) πλήττεται από τη γενίκευση των απαγορεύσεων λειτουργίας καταστημάτων και μετακίνησης των πολιτών.

Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να ακούσουν τις εισηγήσεις των φορέων του τομέα κρέατος και να προχωρήσουν άμεσα σε συμπλήρωση της σχετικής λίστας με τους ΚΑΔ. Ο τομέας του κρέατος αποτελείται κυρίως από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι ένας τομέας κρίσιμος για την διατροφή του πληθυσμού και πρέπει να ενισχυθεί για να παραμείνει όρθιος και μετά την πάροδο της πανδημίας.

H ομάδα του Meat News παραμένει στις "επάλξεις", φροντίζοντας όπως πάντα για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των επαγγελματιών της αγοράς κρέατος.

Meat News

26 March 2020
Banner