Μέχρι τις 13 Μαρτίου η επιλογή του νέου ασφαλίστρου!

05 March 2020

Μέχρι τις 13 Μαρτίου η επιλογή του νέου ασφαλίστρου!

Γράφει η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοψίνη ειδικά για το Meat News.

Η μεγάλη αλλαγή του νέου ασφαλιστικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυταπασχολούμενους είναι ότι στο εξής μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία που μπορούν και θέλουν να ενταχθούν, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Δηλαδή μπορούν να επιλέξουν, οι ίδιοι το ποσό των ασφαλίστρων τους, ανεξάρτητα από το εισόδημα που δηλώνουν και τα χρόνια εργασίας.

Αυτό το ασφάλιστρο μπορεί να είναι σχετικά χαμηλό, ή υψηλότερο-ανάλογα με το ποια από τις έξη ασφαλιστικές κατηγορίες που υπάρχουν- και σε εξάρτηση με το πόση σύνταξη θέλουν να έχουν όταν εγκαταλείψουν την ενεργή εργασιακή δραστηριότητα. Yπάρχει και μία έβδομη κατηγορία με το πιο χαμηλό ασφάλιστρο. Όμως αυτήν μπορούν να την επιλέξουν μόνο οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα 5 χρόνια της ασφάλισης τους, ξεκινώντας την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο, όποια ασφαλιστική κατηγορία κι αν επιλέξουν, το ποσό που θα δίδουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα είναι ίδιο και δεν πρόκειται να αλλάξει, είτε πληρώνουν χαμηλή εισφορά, είτε καταβάλλουν υψηλότερα ασφάλιστρα για να έχουν αργότερα, τουλάχιστον μετά 30 χρόνια, μια καλύτερη σύνταξη.

Δηλαδή, εάν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταβάλουν υψηλή εισφορά, τότε μπορούν να δηλώσουν ότι θέλουν την πρώτη κατηγορία που αντιστοιχεί σε 220 ευρώ (155 για την κύρια σύνταξη, 55 ευρώ για την υγεία και 10 για την ανεργία) ή τη δεύτερη κατηγορία η οποία αντιστοιχεί σε 262 ευρώ (186 ευρώ για κύρια σύνταξη, 66 ευρώ για υγεία και 10 ευρώ για ανεργία ).

Στην 3η κατηγορία η εισφορά αυξάνεται στα 312 ευρώ, στην 4η στα 373 ευρώ, στην 5η σε 445 ευρώ και στην 6η σε 576 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι εάν κάποιος επιθυμεί λίγο καλύτερη σύνταξη θα πρέπει να πληρώνει από την 3η κατηγορία και πάνω. Σε αυτήν την περίπτωση όποιος έχει 30 χρόνια ασφάλισης θα λάβει 718,53 ευρώ σύνταξη. Εάν όμως ενταχθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία θα λάβει κύρια σύνταξη 603,71 ευρώ.

Προσοχή! Η ένταξη σε μια ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και ισχύει για ένα χρόνο. Μετά, το δεύτερο χρόνο όποιος επιθυμεί μπορεί είτε να μείνει στην ίδια κατηγορία, είτε να την αλλάξει.

Εάν δεν επιλέξετε κατηγορία, τότε θα ενταχθείτε αυτομάτως στην πρώτη.

Πότε πρέπει να επιλέξετε κατηγορία; Οπωσδήποτε μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020! Πώς; Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να μπουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.efka.gov.gr/epilego/ και με τους κωδικούς τους TΑXISNET να ακολουθήσουν όλα τα απαραίτητα βήματα. Στη συνέχεια αφού γίνει η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, ο e-EΦKA θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου 2020 τα νέα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Άλλωστε, οι εισφορές είναι μηνιαίες και πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Τι συμβαίνει όταν ο επαγγελματίας έχει παράλληλη ασφάλιση; Και σε αυτήν την περίπτωση θα καταβάλει μόνο μια εισφορά.

Τι συμβαίνει όταν κάποιος ασφαλίζεται και ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι; Και σε αυτήν την περίπτωση καταβάλει μόνο μία εισφορά, αλλά αυτή πρέπει να αντιστοιχεί με τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Πώς θα πληρώνονται οι εισφορές; Όπως και πριν: σε όλες τις Τράπεζες, στα ΕΛΤΑ, μέσω του διατραπεζικού συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με πάγια εντολή και χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού.

Διαβάστε κι εδώ: ΕΦΚΑ: Τα πάντα για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων, Αγροτών

05 March 2020
Banner
Banner