Μέχρι 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για διατήρηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον οικισμών

10 August 2017

Μέχρι 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για διατήρηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον οικισμών

Η ΚΥΑ 940/81279/04-08-2017 εκδόθηκε σε ΦΕΚ (2741 Β’) επιλύοντας ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των κτηνοτρόφων. Πρόκειται για την Απόφαση «Καθορισμός  της διαδικασίας, των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των προβλεπόμενων κυρώσεων  σε εφαρμογή του άρθρου 17α του ν. 4056/2012 (Α΄52)».

Η Απόφαση φέρει τις υπογραφές των υπουργών Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Υγείας Αν. Ξανθού, Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, των αναπλ. υπουργών Εσωτερικών Ν. Τόσκα, Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη και της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου.

Πλέον δίνεται η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας εντός ορίων κατοικημένων περιοχών ή πλησίον αυτών στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όλων των κατηγοριών της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 οι οποίες:

Α) είχαν ιδρυθεί - κατασκευασθεί και λειτουργούσαν (διέθεταν ζωικό κεφάλαιο) κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012,

Β) διατηρούν τη δυναμικότητα που είχαν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012, εκτός εκείνων που υπερβαίνουν το 25% των ανώτατων ορίων της κατηγορίας Β΄ όπως ορίζονται με την υπ’ αριθμ. 1958/13.1.2012 (ΦΕΚ Β΄ 21) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ισχύει, οι οποίες υποχρεούνται να μειώσουν τη δυναμικότητά τους στο παραπάνω ποσοστό.

Γ) αφορούν μονάδες δυναμικότητας εντός των ορίων της κατηγορίας Β και/που υπάγονται σε ΠΠΔ σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 46296/8.8.2013 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2002 Β΄).

Δ) αφορούν μονάδες με δυναμικότητα μικρότερη από εκείνη της κατηγορίας Β και/που πρέπει να τηρούν τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν εντός ή πλησίον οικισμών σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτημα στην οικεία ΔΑΟΚ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 4.12.2017. Δεκτές γίνονται και οι αιτήσεις που τυχόν έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους πριν τη δημοσίευση της παρούσας και εξετάζονται μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας, διακόπτεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη η λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ενδιαφερόμενων που δεν έχουν υποβάλει ανάλογο αίτημα, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Σταυλισμού.

Δείτε εδώ την Απόφαση.

10 August 2017
Banner
Banner