Μέχρι 16 Απριλίου οι προτάσεις στην Κομισιόν για προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων

16 January 2019

Μέχρι 16 Απριλίου οι προτάσεις στην Κομισιόν για προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων

Τα μέσα Απριλίου είναι το όριο για όσους προτίθενται να καταθέσουν φέτος στην Κομισιόν πρόταση για να υλοποιήσουν πρόγραμμα προώθησης ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων σε κράτη μέλη ή Τρίτες Χώρες, στο πλαίσιο του Καν. 1144/2014.

Θυμίζουμε ότι το ποσόν των 191,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί φέτος για προγράμματα προώθησης, εκ των οποίων 89 εκατ. θα δοθούν για καμπάνιες που θα εξελιχθούν σε χώρες υψηλής ανάπτυξης, όπως Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό και ΗΠΑ. Μέρος των χρημάτων θα αφορά ειδικά προϊόντα όπως οι επιτραπέζιες ελιές.

Εντός της Ε.Ε. τα προγράμματα θα εστιαστούν σε καμπάνιες που προωθούν τα διαφορετικά σήματα ποιότητας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, καθώς και βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί σε μερικούς ειδικούς κλάδους: αειφόρα παραγωγή ρυζιού, επιτραπέζιες ελιές, βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν μέχρι τις 16 Απριλίου μέσω του ειδικού προς τον σκοπό αυτό πόρταλ. Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα ανακοινώσει τις επιλογές της το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνεται ότι τα «απλά» προγράμματα υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους φορείς από την ίδια χώρα της Ε.Ε. Τα «πολλαπλά» προγράμματα υποβάλλονται από τουλάχιστον δύο εθνικούς φορείς από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή από μία ή περισσότερους ευρωπαϊκούς φορείς. Η συμμετοχή της Ε.Ε. στις επιλέξιμες δαπάνες είναι 70-80% (Ε.Ε.-Τρίτες Χώρες). Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τις προτείνουσες οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του CHAFEA, υπάρχει μια σειρά εργαλείων που βοηθούν τους υποψηφίους να υποβάλουν επιτυχώς τις προτάσεις τους. Επιπλέον, η Ε.Ε. διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Φεβρουαρίου 2019, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πιθανούς δικαιούχους, σε διαφημιστικούς οργανισμούς και σε εθνικές αρχές. Αντίστοιχη ημερίδα πρόκειται να διοργανωθεί από το ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Ολόκληρη η πρόσκληση στα ελληνικά εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες από το Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων, Δ/νση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, τηλ.: 210212-4039, 5472, 4521 και e-mail: akaldiri@minagric.gr, chmathioudakis@minagric.gr, igram@minagric.gr.

16 January 2019
Banner