Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την κακοκαιρία ζητά ο ΣΕΚ

19 January 2017

Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την κακοκαιρία ζητά ο ΣΕΚ

Άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, ζητά με σημερινή επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Στην επιστολή (η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου, τον αν. υπουργό ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνη και τον Γεν. Διευθυντή Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλο) γίνεται λόγος για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, ζημιές στις υποδομές και κάθετη πτώση της παραγωγής γάλακτος σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ζητά δε, τέσσερα συγκεκριμένα άμεσα μέτρα στήριξης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Από μια πρώτη αποτίμηση, οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων 20 ημερών και στη ζωική παραγωγή είναι πολύ μεγάλες.

Οι έντονες και συνεχείς χιονοπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν για πολλές ημέρες χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές.

Αιγοπρόβατα και βοοειδή έχουν μείνει χωρίς τροφές και νερό με συνέπεια να υπάρχουν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο όχι μόνο νεογέννητων αλλά και μεγάλων παραγωγικών ζώων, όπως επίσης και ζημιές στις υποδομές των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Λόγω του μεγάλου και συνεχούς ψύχους σημειώθηκε κάθετη πτώση της παραγωγής γάλακτος σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι μικρές ποσότητες γάλακτος δεν κατέστη δυνατό να απορροφηθούν από τα τυροκομεία, λόγω αδυναμίας πρόσβασης από τους αποκλεισμένους από το χιόνι δρόμους.

H απώλεια εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους είναι πολύ μεγάλη και ζητάμε άμεσα μέτρα στήριξης:

-Άμεσα εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και αποζημίωση για τα θανόντα από την κακοκαιρία ζώα.

-Αναστολή για ένα χρόνο των υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων σε εφορίες, τράπεζες, ΟΓΑ, ΔΕΗ κ.ά.

-Να δρομολογηθεί πρόγραμμα ΠΣΕΑ για κάλυψη των ζημιών σε απώλεια παραγωγής γάλακτος και υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές.

-Αποκατάσταση ζημιών με ένταξη στο ΜΕΤΡΟ 5 του νέου ΠΑΑ».

19 January 2017
Banner