Μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων από τη μεγάλη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών

22 January 2021

Μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων από τη μεγάλη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών

Το μείζον θέμα της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών θέτει με Ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Η κ. Λιακούλη επισημαίνει ότι «η αστάθεια με αυξητικές τάσεις, στις τιμές των ζωοτροφών την τελευταία περίοδο και οι συνεπακόλουθες δυσκολίες, που αυτή σηματοδοτεί για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή, θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθούν υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

H βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ., Ευαγγελία Λιακούλη

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει, «η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί επιπλέον, εξαιτίας μιας σειράς αρνητικών παραγόντων, όπως η καταστροφή των παραγόμενων πρώτων υλών στον Θεσσαλικό κάμπο, τόσο στο χωράφι, όσο και στην αποθήκη λόγω «Ιανού». Επιπροσθέτως, η μείωση της εισαγωγής πρώτων υλών από την Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής πρώτων υλών για την παραγωγή των ζωοτροφών».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ερώτηση καταλήγει:

«Δεδομένου ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εξόφλησης του γάλακτος και κρέατος οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε οικονομική ασφυξία.

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου στο ν. Λάρισας κάνει λόγο για αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών της τάξης του 15-20% (!).

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί ζωοτροφών έχουν ήδη επιβαρυνθεί, αλλά και οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν την περαιτέρω μετακύλιση του κόστους.

Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω εμποδίζουν την εισροή νέων ανθρώπων στον πολύπαθο – όσο και απολύτως απαραίτητο για την ελληνική οικονομία – κλάδο της κτηνοτροφίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των κτηνοτρόφων από την μεγάλη αύξηση της τιμής  των ζωοτροφών;
  2. Αν σκοπεύει να ενισχύσει τους παραγωγούς ζωοτροφών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετακύλιση όλου του κόστους στους κτηνοτρόφους και συνεπακόλουθα στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό;»
22 January 2021
Banner
Banner